A fogyasztók védelmében korlátozható a szabad piac

2013. október 28. 09:07

A privatizáció korlátozása elfogadható lehet a torzulásmentes verseny és az energiaellátás biztosítása érdekében, amennyiben az közérdeken alapul és a fogyasztók védelmét szolgálja — mondta ki az Európai Bíróság egy holland eset kapcsán. Az ügynek magyar vonatkozása is lehet.

2013. október 28. 09:07

Az ügy előzménye, hogy Hollandiában gyakorlatilag részletes privatizációs tilalmat vezettek be az energetikai szektorban, ugyanis 2009 óta magánbefektető nem szerezhet részesedést Hollandiában tevékenységet folytató villamosenergia‑ vagy gázelosztórendszer‑üzemeltető tőkéjében.

Az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárásban hozott ítélete szerint ez ugyan sérti a szabad tőkemozgást, azonban a tág értelemben vett keresztfinanszírozás megakadályozása, az átláthatóság biztosítása és a versenytorzulás elkerülése olyan közérdekű célok, amelyek érdekében helyénvaló és nem túlzottan korlátozó a holland szabályozás.

A Napi.hu az ügy magyar vonatkozásaira is rámutat. Magyarországon törvény határozza meg a nem privatizálható társaságok körét: ilyen például az MVM vagy a Tiszavíz, amely két vízerőművet is működtet. A Magyar Földgázszállító Zrt. viszont magánkézben van, tulajdonosa a Mol.

A magyar kormány emellett szeretné állami kézbe visszavenni a korábban privatizált energiacégek jó részét is. Az állami MVM már meg is vásárolta az E.On földgáz-nagykereskedelmi és -tárolási üzletágát, korábban pedig a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét szerezte meg az állam az orosz Szurgutnyeftyegaztól. 

Az utóbbi időben több olyan szabály született, amely akár a hazai piac elhagyására is presszionálhat bizonyos cégeket: például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól származó rendelet, mely szerint nem ismerhetik el indokolt költségként a hálózati veszteséget a gázcégek — foglalja össze a Napi.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!