Lemondatnák a náci gondolatokat valló jobbikosokat

2015. április 16. 19:48

Vona Gábort a „nyíltan náci” gondolatokat valló országgyűlési képviselők lemondatására szólította fel a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének elnöke, Horovitz Tamás. Az eseményen Zoltai Gusztáv kijelentette: nem jönnek, és nem győznek a „21. századi új nyilasok”.

2015. április 16. 19:48

„nyíltan náci” gondolatokat valló országgyűlési képviselők lemondatására szólította fel Vona Gábort, a Jobbik vezetőjét a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének elnöke azon a megemlékezésen, amelyet a holokauszt-emléknap alkalmából rendeztek a Cipők a Duna-parton emlékműnél csütörtökön Budapesten. Horovitz Tamás azt kérte, hogy a pártelnök mondassa le „a holokauszt-tagadó, cipőbe köpködő politikusait, és ne küldje vissza őket bűnbánó módon virágokkal bocsánatot kérni, hogy kiszolgáltassa vele saját érdekeit”. Hozzátette: törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne évülhessen el három év alatt a holokauszt tagadása, a sírok és emlékhelyek meggyalázásának bűntette.

A szónok hangsúlyozta, hogy nemcsak emlékezni jöttek, hanem új irányt mutatni, mert az elmúlt hetekben, hónapokban sorra jelentek meg hírek zsidó emberek emlékének meggyalázásáról, a holokauszt tényének tagadásáról, és közvélemény-kutatások tanúskodnak az antiszemitizmus erősödéséről. Felhívta a figyelmet a hatékony érdekképviselet szükségességére, amely megálljt parancsol az egyre növekvő antiszemitizmusnak, „a holokamuzóknak, a cipőbe köpködőknek, a náci tetoválást viselőknek”

„Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk és hogy együtt kimondjuk: elég volt! (...) Azért vagyunk ma itt, hogy együtt mondjuk ki: nem akarunk félni a náci gondolatokat dédelgető politikai erőktől” – fogalmazott Horovitz Tamás. „Ha nem tudjuk megvédeni halottaink emlékét, nem leszünk képesek megvédeni az élőket sem” – jelentette ki.

Zoltai Gusztáv holokauszt-túlélő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi ügyvezető igazgatója azt mondta: 1944-45-ben a nácik és a nyilasok úgy gondolták, hogy a zsidók kiirtása meghozza nekik a békét, a gazdagság paradicsomi bőségét. Mindezt akkor, amikor Magyarország már elbukott, földjén szovjet katonák masíroztak, amerikai és angol repülőgépek bombázták. „Nőket, öregeket, gyerekeket vezényeltek ki a gettóból, a védett házakból, kergették őket nyugatra és a Duna partra” – emlékezett.

Túlélőként felidézte, milyen volt a torkot szorító félelem, az éhség, a reménytelenség, az álmok nélküli éjszakák rettegése; hogyan várták a hóhércsizmák koppanását. És nem segített az sem, aki korábban talán tapsolt a színésznek a nézőtéren, hálás volt az orvosnak a gyógyító kéz simogatásáért, aki tudta, mit ér a jó cipó – fogalmazott Zoltai Gusztáv, a többségi társadalom közönyösségére utalva. 

Végül feltette a kérdést, hogy hol van az a „21. századi új nyilas”, aki nemrég beleköpött az egyik vascipőbe és akinek a tapolcai választás nyomán az a képzete támadhat, hogy újrakezdhető a történelem? „Hát nem jönnek, és nem győznek! Még akkor sem, ha most többen vannak. (...) Gyilkos ne legyen reményed!” – mondta Zoltai Gusztáv.

A rendezvény résztvevői – több százan – elmondták a zsidó halotti imát, a kaddist, valamint mécsesek gyújtásával és a Duna sodrására bízott papírhajókkal emlékeztek a holokauszt áldozataira, a folyóba lőtt emberekre.

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stirlithz
2015. április 18. 09:32
Szívből remélem, hogy Vona Gábor komolyan beszélt a tapolcai választás után - és nem a győzelmi eufória miatti mámorában beszélt félre - mikor sokat ígérő ám ugyanakkor meglepő bejelentését tette. Pontosan sajnos nem tudom idézni a hirtelen nagyon mérsékelté vált vezért - és ezzel megszegem a "pontosan idézz, vagy sehogy" elvét - de mégis összeszedtem nagyjából mit mondott Vona úr: " ... a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási vagy bármilyen alapon különbséget tesz az emberek között. Ha valaki akár támogatóként, akár tagként erre számított volna, valószínűleg tévedésből van a Jobbikban. Nekik üzenem: keressenek maguknak egy másik politikai pártot." Nos, jól hangzik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a Jobbik tagsága és szimpatizánsi köre nagyjából egy-két ezerre fog zuhanni napokon belül. Ugyanis kijelenthető: a Jobbik-szimpatizánsok 99% -a olyan rasszista mint a huzat. ... És persze cigánygyűlölő, antiszemita, idegengyűlölő, xenofób. Ha ezeket most mind arra kérik, hogy távozzanak, akkor a Jobbik támogatottság dolgába besorolhat kábé a Munkáspárt és a MoMa közé! Ez pedig határozottan örömteli fordulat lenne Magyarországon! Persze ahhoz is pofa kell, hogy egy Jobbik vezető olyat mondjon, hogy a Jobbik nem tesz különbséget az emberek között faji vagy vallási alapon! Aha! És akkor persze a betyársereg, a kopasz izomemberekkel fotózkodó Vona Gábor, a cigány-falvakban menetelő gárda és a 24 órában zsidózó kurucinfó mind-mind csak csoportos hallucináció ugye bár?! Folytatás: http://nemhiszemhogy.blog.hu/2015/04/16/vona_aki_rasszista_az_keressen_masik_partot
liberálzöld.
2015. április 17. 07:55
Én nem hiszem, hogy mi, nem zsidók beleszólnánk abba, hogy ők - akár nálunk, akár Izraelben - milyen beállítottságú embereket választanak különböző pozíciókba .....
Fakutya Vigyora
2015. április 17. 01:26
Nem úgy volt, hogy különválasztjuk az egyházat és az államot?
Tintamin
2015. április 17. 00:10
Az egész Jobbiknak le kellene mondani, MUHAHAHA:DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!