Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek

2019. november 08. 14:59

„Nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum” – mondja Fekete-Győr András arról, miért Dan Barna román elnökjelölt mellett áll ki pártja a romániai államfő-választáson. A politikus kifejtette: „Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel, de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román-magyar együttélés kérdéséről”.

2019. november 08. 14:59
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Miért Dan Barnát támogatják Kelemen Hunor helyett a romániai elnökválasztási kampányban?

Szakítanunk kell azzal, hogy Magyarországról mondjuk meg, ki lehet az egyedüli jó képviselője az erdélyi magyaroknak. Vissza kell adnunk a döntés lehetőségét azoknak, akiket a mindennapjaikban érint, hogy Románia elnöke Kelemen Hunor, Klaus Iohannis vagy Dan Barna. Látszik, hogy az erdélyi magyarok nem igazán vevők az RMDSZ és a Fidesz politikájára ezen az elnökválasztáson. Az ő magyarságukat valamiért mégsem kérdőjelezik meg. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a korábbi RMDSZ-es jelöltekhez képest is rosszabbul áll a közvélemény-kutatásokban. Ugyanis időközben az erdélyi magyarok is elkezdték feltenni ugyanazokat a kérdéseket, amiket a magyarországi magyarok: melyik jelölt alatt fog fejlődni Románia? Melyik jelölt alatt lesz Románia egy szabad, demokratikus, európai ország? Melyik jelölt tud békét teremteni Románia és Magyarország, az erdélyi magyar és román közösségek között? 

Önöknek fontos a korrupcióellenesség, Dan Barna ellen viszont a DNA hatmillió eurónyi támogatás eltüntetése miatt nyomoz, amelynek egy része fogyatékossegítő szervezeteket illetett volna. 

A Romániai Nemzeti Antikorrupciós Osztály megerősítette, hogy Dan Barnának nincs köze ehhez az ügyhöz, politikai támadás alanya. Amennyiben kiderülne ennek ellenkezője, természetesen felmondanánk vele a szövetséget. Amíg ezek a vádak nem nyernek bizonyítást, addig felesleges kommentálni. 

EP-frakcióvezetőjük, Dacian Cioloș magyarellenes megnyilvánulásait is felesleges?

Cioloș a harmadik legerősebb pártcsalád, az Európa Megújul frakcióvezetőjeként több, nagyobb és erősebb Európáért, benne pedig az emberek és a kisebbségi közösségek szabadságjogaiért küzd.Mi egyébként sem egyes személyekkel, hanem pártokkal, programokkal, eszmékkel kötünk szövetséget.

Ezért nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum.

Egyre több erdélyi magyar választja őket a romániai választásokon. Az USR-PLUS elkötelezett a magyar kisebbség ügyei mellett, melyeket, ha kormányra kerülnek és nem tartják be, akkor vége van a kettőnk közötti kapcsolatnak. Bárki is legyen a román kormányzó párt, az az érdekünk, hogy jó kapcsolatunk legyen velük, mert csak így van esélyünk befolyásolni a kormányzásukat. Ha azt gondoljuk, hogy csak és kizárólag romániai magyar pártokkal lehet szövetséget építeni, akkor rossz úton járunk, ezt a 21. századi politika már meghaladta. A Fidesz többször is megpróbálta tönkretenni az RMDSZ-t, gondoljunk csak a Erdélyi Magyar Néppártra, vagy a Magyar Polgári Pártra. Egyébként Orbán Viktor is támogatott már román elnökjelöltet Traian Băsescu személyében 2009-bem, amit a bálványosi szabadegyetemen jelentett be.

Csakhogy a második fordulóban, amikor már csak román jelöltek voltak ringben.

Így van. Az egyetlen különbség, amit a Momentum politikai pártként elismert, az az, hogy az RMDSZ jelöltje jelen állapot szerint nem tud továbbjutni a romániai elnökválasztás második fordulójába, és ezért nem várható tőle az erdélyi magyarság érdekeinek romániai elnökként való képviselete. 

Iohannis mögött Viorica Dăncilă a második, Barna jóval le van maradva.

De van esélye a második fordulóra. Járja az erdélyi városokat és van kisebbségvédelmi programja. 

Nem lett volna bölcsebb csöndben maradni, és nem felszólalni Kolozsváron egy román jelölt mellett?

Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román-magyar együttélés kérdéséről. Jövőre két választás lesz Romániában, és az USR-PLUS-nak jó esélye van arra, hogy kormányzó párttá váljon.

Mi bennük látjuk Románia jövőjét,

ezért segíteni szeretnénk nekik, hogy magyar szavazókat is meg tudjanak győzni. Ezért álltam ki Kolozsváron az USR-PLUS mellett.

A parlamenti választáson is őket támogatják.

Nem tartunk még a parlamenti választásoknál, nem tudom, az RMDSZ milyen programmal fog nekimenni a választásnak, nem akarok semmit sem mondani előre. De azt tudom, hogy az USR-PLUS-nak jó esélye van kormányzó párttá válni, és azt is tudom, hogy a programjukban magyarbarát javaslatok vannak. Ezek a tények, ezek a realitások. 

Nem azt mondta az előbb, hogy magyar szavazókat szeretnének meggyőzni, hogy az USR-PLUS-ra szavazzanak?

Azt szeretnénk, ha a magyar szavazók olyan pártokban is gondolkodnának, amelyek Romániát megszabadítják a korrupciótól, az országot a 21. századba vezetik, akik vérfrissítést hozhatnak a román politikába. Az erdélyi magyarok Romániában élnek, nem csak az az érdekük, hogy az RMDSZ bejusson a parlamentbe, hanem hogy a mindenkori kormány képviselje az érdekeiket. És erre az USR-PLUS ma a legalkalmasabb.

Fotó: Szűcs Ágnes

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 17:59
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
NTLLK
2019. november 09. 20:59
Ha nem innen kell megmondani, akkor mi a fészkes faxot kerestél ott te fex?
atila68
2019. november 09. 19:16
Ebből nem jössz ki kicsi fecskevállú forradalmárom. Nem ez az első magyarellenes megnyilvánulásotok, és nem is az utolsó.
Móna
2019. november 09. 13:45
Jut eszembe: mi van a füstgránátos üggyel? Pártelnök esetében nem illene gyorsított eljárást alkalmazni? Merthogy gondolom,az Igazság Nagy Bajnoka a hivatalos személy elleni erőszakot azóta sem bánta meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!