A forint 7 százalékos erősödését várja a Reuters felmérése

2020. április 03. 10:05

Túljutottak a közép-kelet-európai országok devizái a koronavírus-járvány okozta árfolyamgyengülésen.

2020. április 03. 10:05

A közép-kelet-európai devizák a koronavírus-járvány közepette értékőrző eszközökbe áthelyezett befektetések miatt hat-nyolc százalékot veszítettek árfolyamukból március folyamán – állapítja meg a Reuters felmérése. A további árfolyamalkulás kilátásait tekintve a devizapiaci szakértők csak a román lej és a szerb dínár esetében számítanak további gyengülésre, mivel ez a két deviza elkerülte a mély árfolyamveszteséget az elmúlt hetekben. A forint, a cseh korona és a lengyel zloty viszont várakozásaik szerint visszatér az erősödő pályára, csak a néhány héttel ezelőttinél kissé gyengébb szinten.

A forint a héten szerdán érte el árfolyammélypontját az euróval szemben 369 forint feletti jegyzésen. Ehhez képest a pénzpiaci elemzők várakozásai szerint az elkövetkező 12 hónapban 7 százalékkal 340 forintos eurójegyzésig fog erősödni. Ez kissé gyengébb szint az egy hónappal ezelőtt végzett felmérésben jelzett 335 forintnál. A cseh korona 7,8 százalékkal erősödik majd az elkövetkező tizenkét hónapban, egészen a koronavírus-járvány előtti 25,50 koronás eurójegyzésig. A lengyel zloty pedig 5,8 százalékkal erősödik az elkövetkező egy év alatt 4,35 zloty eurójegyzésig.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FAbika
2020. április 03. 10:34
"A közép-kelet-európai devizák a koronavírus-járvány közepette értékőrző eszközökbe áthelyezett befektetések miatt" Tehát a spekulánsok eladták a forintjukat, hogy pl aranyat vegyenek, ezért hirtelen megnőtt a forint kínálat, ami csökkentette az értékét. Viszont ez azt is jelenti, hogy sok spekuláns feladta a pozícióját, most kicsit visszahúzódtak.
holder
2020. április 03. 10:21
Ez igen ! Egy év múlva 340-re erősödik a forint ! De ha esetleg sikerül feltornázni 339-re, Matolcsynak jár a Széchenyi-, mi több a Közgazdaságtudományi Nobel Emlékdíj !
Nehidd El
2020. április 03. 10:16
" a devizapiaci szakértők csak a román lej és a szerb dínár esetében számítanak további gyengülésre" A lejnél én inkább a teljes összeomlásra számítok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!