Élő fákból épül a világ legnagyobb zöld építménye Afrikában (Videó)

2022. június 16. 19:25

A Nagy Zöld Fal telepítése óta a Szahara déli határvonala újra életre kelt.

2022. június 16. 19:25
null

A 8000 kilométeres és 780 hektáros Nagy Zöld Falat 20 afrikai ország együtt építi klímavédelmi célból. A fatelepítés a Szahara-sivatag déli határvonalán valósul meg szárazságtűrő fajokkal – írta az Impress magazin a greatgreenwall.org portálra hivatkozva.

A Nagy Zöld Fal egy „ambiciózus” terv arra,

miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, és hogyan lehet megmenti mintegy 232 millió ember élőhelyét.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában. Akkoriban létrejött egy szervezet is, amelynek tagjai azóta már több tízmillió fát ültettek el.

A projektet az afrikai államfők el is fogadták. A kezdeményezés mögé 11 ország állt be, jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben – emlékeztetett a portál.

Újra éled a természet Száhel térségben

A fákból épülő „élő fal” az egész afrikai kontinenst átíveli széltében, az Atlanti-óceántól egészen a Vörös-tengerig. A munka egy olyan „kritikus” területen zajlik, amely egykor füves szavanna volt, de elsivatagosodott.

Most azonban van esély arra, hogy újra életre keljen a Száhel nevezetű térség, hiszen a fáknak nagy szerepük van abban, hogy egy földterület ne sivatagosodjon el. A fatelepítés megkezdése óta az az övezet egyre inkább életre kel – derült ki a cikkből.

A nemzetközi projektről készült videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó 

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fado
2022. június 17. 05:28
Falaznak egymásnak
bagira
2022. június 17. 02:47
Elsősorban víz víz víz , ahol víz van ott élet is .
banazban
2022. június 17. 01:07
Ez a projekt már megbukott.
Dr. Greta Grünberg
2022. június 16. 22:38
Hálót, ne halat! A fákból tudnak sok-sok hajót építeni, nem kell véres olajból készített gumicsónakokat venni a Decathlonban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!