A kurd harcosok az egész világot védték! – kurdisztáni vezető a Mandinernek

2022. december 11. 15:01

„A legádázabb terroristákat legyőztük, de most olyan híreket kapunk, hogy az Iszlám Állam próbálja újra megszervezni magát” – figyelmeztet Jaafar Sheikh Mustafa, a Kurdisztáni Régió alelnöke. Interjúnk!

2022. december 11. 15:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Jaafar Sheikh Mustafa a Kurdisztáni Régió jelenlegi alelnöke. Harcolt az első iraki-kurd háborúban, az 1991-es iraki kurd felkelésben, majd 1992-ben a pesmerga erők helyettes parancsnoka lett. 2014 és 2019 között aktívan harcolt az Iszlám Állam ellen, majd 2019-ben lett a Kurd Régió alelnöke. Most a Batthyány Lajos Alapítvány meghívására látogatott Magyarországra.

***

Korábban a kurdok sokat szerepeltek a hírekben, manapság mintha kicsit kevesebb figyelem irányulna rájuk. Mi történik mostanában a kurdok földjén?

A kurdisztáni régióban a népek jól tudnak együtt élni, de a szuverenitás hiánya és a szomszédos országok támogatása miatt

mindenki próbál egy szeletet szerezni az országból.

Az első világháborút követő szerződések hatására a kurdisztáni régió négy részre lett osztva, és a kurdok azóta ezekben az országokban élnek. A régió érthetően érdeklődést kelt, és a történelem során sokan ültek le egy asztalhoz, hogy megoldják a helyzetet. De minden egyes kísérletre a kurd vezetés részéről erőszakos támadásokkal reagáltak. Lázadásainkat a helyi hatalmak mindig elnyomták. Megszerveztük magunkat, és létrehoztunk egy katonai erőt, a pesmergát. Jelenleg sikerrel szabadítottuk fel a kurdisztáni régió egyharmadát. 2003 után szerződés kötötte ki, hogy autonóm területünk lehet, kormányunk és parlamentünk van. De a folyamat még nem teljes, egyes területek vitatottak.

A magyar hírekben az ön által is említett pesmerga főleg az Iszlám Állam (ISIS) elleni harcok kapcsán szerepelt. Sikerült teljesen letörni az ISIS-t, vagy még zajlanak harcok?

A pesmerga szó jelentése „azok, akik a fronton harcolnak". Ők valóban karizmatikus harcosok, népük felszabadításáért küzdenek.

Kezdetben a pesmerga tartotta a frontot az Iszlám Állam ellen,

mert az iraki biztonsági erőket könnyen legyőzték az Iszlám Állam harcosai. A kurd harcosok az egész világot védték. Később nemzetközi segítséget is kaptak. Ezen felül több millió menekült érkezett a régióból, mindenfajta származásúak, akik a kurd területeken békésen áthaladhattak, táborokban lakhattak. 2014 és 2017 között a legádázabb terroristákat legyőztük, de most olyan híreket kapunk, hogy az Iszlám Állam próbálja újra megszervezni magát, és bizonyos területeket átvett a régióban. Az Iszlám Állam továbbra is a legnagyobb veszély a területre és a szomszédos országokra. 

Gyakorolt hatást a kurd népre az orosz-ukrán háború?

A háború az egész világra gyakorol hatást, de egyelőre minket még nem ért el olyan erővel. De

ha így folytatódik az ukrajnai háború, akkor könnyen lehet, hogy ránk is nagy hatást gyakorol majd.

Az élelmiszer-utánpótlás nem bomlott meg?

Nem, egyelőre nem. 

Iránban komoly tüntetések zajlanak, amiket egy kurd nemzetiségű lány erkölcsrendészet általi agyonverése váltott ki. Milyen a kurdok helyzete Iránban?

Évtizedek óta sok tüntetés zajlik Iránban, melyeket a rezsim letört és kontrollált napok alatt.

A mostani iráni tüntetés viszont más. Ez már több hónapja megy, nagyon komoly dolog.

A rezsim próbálja uralni a helyzetet, de ha a tüntetések folytatódnak és nőnek, akkor elterjedhetnek a régióban, és hatással lesznek ránk is. 

Törökországban választások lesznek. Milyen hatással van ez a törökországi kurdok helyzetére?

A törökországi kurdoknak befolyása van az eseményekre, hiszen súlyuk van. Választásokkor a pártok mindig próbálják elcsábítani őket, és meggyőzni a kurd közösséget. A török kormány is próbálja megnyerni a kurdok szavazatait, ez egy játék, mely oda-vissza működik. Persze ez főleg a színfalak mögött zajlik.

 

Nyitókép: iraki kurd katonák a kurdok lobogójával 2017-ben Arbilban (SAFIN HAMED / AFP)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. december 11. 20:37
Kurdisztánt és Palesztinát végre meg kell alapítani és földrajzilag kijelölni!!!!!!!!! Mégha nem is teszik a zsidó, török és más - egyre nagyobb - hatalomra törő nemzetnek, hogy más nemzetnek is joga van saját országához!!!!
lofejazagyban
2022. december 11. 18:00
és ezért efoglalták Szíria olajvidékét
Catherine80
2022. december 11. 17:10
A mi zászlónkba tettek egy napocskát :-)
zara
2022. december 11. 16:16
amerika kurvái vagytok és a kurvákat kidobni szokták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!