Így nem tudják hazaküldeni a migránsokat a németek

2023. március 05. 19:04

Nehezen tud megszabadulni a menekültnek nem bizonyult migránsoktól Németország: adatok szerint három elutasított menedékkérőből kettő hazatelepítése sikertelen, legtöbb esetben azért, mert már nem találják őket az országon belül.

2023. március 05. 19:04
null

***

Németországban azokat a külföldi állampolgárokat lehet hazatelepíteni, akik előzőleg menedékkérelmet nyújtottak be, de a német hatóságok ezt megalapozatlannak találták, így jogtalanul tartózkodnak német földön, illetve ha jogosan tartózkodnak ott, de vagy bűncselekményt követtek el, vagy egy terrorszervezet tagjának bizonyultak.

Németországban összesen 304 308 olyan személy tartózkodik, akinek nincs jogosultsága erre,

és a hatósági döntések alapján haza kellene toloncolni. A német belügyminisztérium adatai alapján 2022-ben 12 945 egyént deportáltak, többségüket Georgiába, Albánia, Szerbiába, Moldovába és Pakisztánba. 23 337 esetben viszont eredménytelenül a művelet, vagyis a hatósági döntéssel deportálásra rendelt illegális migránsok kétharmada megússza a hazatelepítést.

A sikeres deportálások száma 2021-ben 11 982, 2019-ben pedig 22 ezer volt – a statisztikákból jól látszik, milyen alacsony hatásfokú a hatósági jogérvényesítés az elutasított menedékkérők hazaszállításában, és az adatsor az 1990-es évek közepétől folyamatosan romló tendenciát mutat.  

Miért nem sikerülnek a kitoloncolások?

A hatóságok azonban sok esetben bajban vannak, a deportálás megvalósítása többféle akadályba ütközhet.

A leggyakoribb eset az, hogy a hazatelepítendő embereket a hatóságok nem találják meg a bejelentett lakóhelyükön – írja a Világgazdaság.

A lap a Welt am Sonntag értesülései alapján folytatja: 6971 esetben zárták le az eljárást eredménytelenül azért, mert a tartományi szervek nem tudták elszállítani az illetőt a kijelölt repülőtérre, de az is gyakori, hogy a repülőtéren sikerült átadni a szövetségi rendőrségnek, de mégsem sikerült feltenni a gépre a kitoloncolásra váró fizikai ellenállása vagy egészségi állapota miatt.

Menedékkérők egy ideiglenes szálláson Baden-Württembergben február elsején  (forrás: Felix Kästle / dpa Picture-Alliance via AFP)
Menedékkérők egy ideiglenes szálláson Baden-Württembergben február elsején (forrás: Felix Kästle / dpa Picture-Alliance via AFP)

Egy ilyen személy hazatoloncolásához fogadó országra is szükség van, az viszont sok esetben nem hajlandó visszafogadni ezeket az egyéneket (ilyen ország például Nigéria és Irak), de egy sor olyan állam is van, amelyek egyedi eljárásban fogadják csak vissza a deportáltakat (ilyen például Afganisztán, Irán, Marokkó, Szíria és Szomália).

Németország küszködik a menekültáradattal

A menekültstátusz iránt beadott kérvények száma 2015-ben döntött rekordot, a covid-járvány megjelenésekor, 2020 tavaszán visszaesett a 2015 előtti szintre,

2022 nyarától pedig újra folyamatosan emelkedik, 54 százalékkal több, mint 2021-ben volt.

Ez részben, többnyire az ukrán menekülteknek köszönhető: 2022-ben Németországban 1,2 millió ukrán keresett és kapott menedéket. Az EU ugyanis az „ideiglenes védelem” intézményét aktiválva az ukrán menekültek számára azonnali hatállyal ideiglenes menekültstátuszt adott, egyúttal lehetővé tette az EU-n belüli szabad mozgás, munkavállalás és szociális ellátásból való részesülés lehetőségét.

Ezzel párhuzamosan tavaly ősz óta az ázsiai, észak-afrikai és közel-keleti régiókból érkező migrációs hullám is erősödik, a német befogadóközpont-rendszer, az állami ellátórendszer a megnövekedett igények miatt lassan ismét elérik teljesítőképességeik határait.

 

--

Nyitókép: Ideiglenes szállás menedékkérők számára a Baden-Württemberg-i Friedrichshafenben február elsején  (forrás: Felix Kästle / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2023. március 06. 09:00
Mi a gond , ezt akarták , nyertek , tehát övék a nyeremény is, etessék-itassák hogy legyen akik majd öreg korukban a "gondjukat viselik" ! /lakás , autó , betékönyv ez mind kell majd nekik/
bagira
2023. március 06. 03:37
Merkel mondta: együtt kell velük élni . Éljetek velük.
Zolotarjov
2023. március 05. 21:36
Ez egy működésképtelen állam.,
Józsi6
2023. március 05. 21:16
Szerintem inkább a "német" országot kellene idézőjelbe tenni. 25% bevándorló hátterű. Nem tudtad, ugye ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!