Amerikai lap: valószínűvé vált az ukrán győzelem, ha nem is úgy, ahogy Ukrajna elképzelte

2023. április 15. 09:40

A Foreign Affairs hasábjain megjelent cikkből kiderült, milyen „győzelmet” szán Ukrajnának a Nyugat.

2023. április 15. 09:40
null

„Egy sikeres offenzíva véget vethet az Oroszországgal vívott háborúnak” – fogalmaz elemzésében a Foreign Affairs, Ukrajna legjobb esélyeit vizsgálva.

A „Nyugatnak ne legyenek illúziói”

Az orosz-ukrán háború lehetséges végkimenetelét elemző cikkben a szerző többek között rámutat: ne legyenek illúzióink annak kapcsán, hogy Kijev a háborút követően is támaszt majd elvárásokat a Nyugat felé. Mint a cikk felidézi:

noha Kijev hálás a kapott nyugati fegyverekért, az ország már eddig is többször hangsúlyozta, hogy hamarosan sokkal több fegyverre lesz szüksége, határozatlan ideig.

A szerző szerint ugyanis az amerikai és európai döntéshozók már akkor sürgős követelésekkel szembesülnek majd arra vonatkozóan, hogy fokozzák a már amúgy is jelentős katonai támogatást (akár saját hadi készleteik csökkentése árán is), amikor még csak belátható közelségbe kerül az ukrán győzelem.

Ukrajna gazdaságát is talpra kell majd állítania a Nyugatnak

A háború ráadásul gazdasági téren is megdöbbentő pusztítást, és hatalmas költségvetési hiányokat okozott Ukrajnában – mutat rá a Foreign Affairs cikke. Mint írják, Ukrajna költségvetési hiánya 2022-ben közel 25 milliárd dollár volt, de 2023-ban már a 38 milliárd dollárt is elérheti.

És bár Kijev igényei gazdasági és humanitárius segítség terén a háborúval párhuzamosan növekednek, a cikk szerint akkor is megmaradnak majd, ha a háború véget ért.

A Világbank 411 milliárd dollárra, míg Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök 750 milliárd dollárra becsüli Ukrajna háború utáni újjáépítésének költségét.

„Ukrajna győzelme valószínűvé vált”

Érdekesség azonban, hogy az elemzés szerint Ukrajna győzelme a fentiek ellenére is valószínűsíthető. Az említett a kihívásokat ugyanis a február 24-e óta történtek kontextusában kell szemlélni – mutat rá a szerző. Mint fogalmaz: Ukrajna ugyanis nemcsak a vereséget és a leigázást hárította el, de hadserege ki is tudta szorítani Oroszországot az ország jelentős részeiből a katonai parancsnokoknak, valamint a bőséges nyugati kiképzésnek és fegyvereknek hála – teszi hozzá.

Az elemzés szerint ugyanis

még ha Kijevnek egy engedményeket tartalmazó, pusztán politikai egyezséggel kell is majd beérnie, Putyinnak nem sikerült alárendelnie Ukrajnát,

elfoglalnia területének jelentős részeit, és nem sikerült azt a Nagy-Oroszországhoz csatolnia.

Így az elemzés szerzője szerint bár a háború kezdetekor úgy tűnt, hogy Putyin mindezt és talán még többet is elérhet, most az ukrán győzelem, még ha nem is Kijev elképzelése szerint, de nemcsak elképzelhetővé, valószínűvé is vált.

A teljes, angol nyelvű elemzést a témában ide kattintva olvashatja.

***

 

Nyitóképen Ukrajna egyik legfontosabb nyugati támogatója az oroszokkal szembeni háborúban: Joe Biden, amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bobika8
2023. április 16. 14:57
Jaj anyám, röhögőgörcsöt kaptam.
Katintka
2023. április 16. 13:09
Nem semmi az ahogy a cikk írója a várható vereséget győzelemmé próbálja varázsolni ! :-D
AnyádSeSzeret
2023. április 16. 09:23
Szétrombolt ország, atomjaira szakadt gazdaság, széttépett munkaképes lakosság, brutál mínuszos államháztartás (külső adományok ha elfogynak, akkor cseszhetik a mostani "legnagyobb külső devizatartalék Ukrajna történelmében" kijelentést - ami nettó baromság), befagyasztott nemzeti valuta, ami háború után gyanúsan hiperinflációt fog szenvedni. Seems like a win to me...
Hajdúbüszkevarjú
2023. április 15. 21:44
Aggodalommal kellene eltölteni minket, hogy a szomszédunkban lévő összetákolt ellenséges államot, ami magyar területeket bitorol, kőkeményen felfegyverzik a saját szövetségeseink! Kétségeink se legyenek, ha az orosz agresszió megszűnik, simán ellenünk fordítják őket! Úgy hogy jobb ha elkezdünk szurkolni az oroszoknak! A legszebb az egészben, hogy ellenségként a saját szövetségeseink viselkednek velünk, nem Putyinék! A trianoni békediktátumot minden jelenkori szövetségesünk üdvözölte, kivéve Oroszországot, aki alá sem írta! Isten mentsen, hogy az oroszokat ajnározzam, de az a helyzet, hogy a nato meg az uniós cimboráinktól ezerszer korrektebbek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!