Halálbüntetést kérne az ügyészség a coloradói tömeggyilkosra

2013. április 01. 19:32

Halálbüntetés kiszabását kívánja elérni az ügyészség annak a támadónak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy Denver Aurora elővárosában a 2012-es Batman-film nézőire lövöldözve 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített tavaly július 20-án.

2013. április 01. 19:32

A vád hétfőn ismertette álláspontját a Denver Centennial elővárosában megtartott bírósági meghallgatáson. Az ügyészség a múlt héten elutasította a védelem vádalku-indítványát, amelynek értelmében a halálbüntetés elkerülése fejében bűnösnek ismerték volna el védencüket, James Holmest. Az ügyészek szerint a védelem indítványa nem tartalmazott új elemet, ezért nem volt érvényes vádalku-javaslat. A vád ugyanakkor nem zárkózott el az elől, hogy még a tárgyalás kezdete előtt kiegyezzen a védelemmel. Az ügyvédek a várakozások szerint azt fogják kérni, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak. Ebben az esetben a vádlott – a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza – kénytelen lesz alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.

A védelem eddig azért nem élt ezzel a lehetőséggel, mert a vád csak most helyezte kilátásba, hogy halálbüntetés kiszabását kezdeményezi. Az ügy tárgyalása a tervek szerint augusztus 5-én kezdődik. A július 20-i lövöldözés hivatkozási alapul szolgált a coloradói törvényhozásnak ahhoz, hogy márciusban megszigorítsa a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat, beleértve a nagy tárolókapacitású lőszertárak tilalmát Barack Obama amerikai elnök, aki a fegyvertartás szövetségű szintű megszigorítása mellett kampányol, szerdán a tervek szerint látogatást tesz Denverben.
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. április 01. 23:28
Nekik szabad tojniuk az európai uniós értékrendre? Brüsszel mikor tiltakozik?
kulalak
2013. április 01. 23:10
Kb. egy évvel a tett után kezdődik a tárgyalás.
micream
2013. április 01. 22:50
és akkor mi van? nálunk meg szabadon engedné a baltás
vigyor
2013. április 01. 21:08
...és még ez is túl humánus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!