Janukovics: Elleneztem az erőszak használatát a demonstrálók ellen

2015. június 23. 07:04

Viktor Janukovics volt ukrán elnök szerint ő nem adott tűzparancsot, nem sikkasztott közpénzt és nem rejteget dollármilliókat külföldi bankszámlákon. A BBC-nek elmondta: hálás Putyinnak, amiért kimentette az országból, amikor szerinte „szélsőjobboldali erők bevonásával végrehajtott katonai puccsal” megbuktatták.

2015. június 23. 07:04

Viktor Janukovics volt ukrán államfő a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy őt is terheli „valamekkora felelősség” a tavalyi kijevi vérontásért. Janukovics Moszkvában adott interjút a brit közszolgálati televízió Newsnight című napi politikai magazinműsorának. A kedd este képernyőre kerülő – a BBC által részleteiben már hajnalban ismertetett – interjúban az egykori ukrán elnök elmondta azt is, hogy a tavalyi kijevi kormányellenes tüntetések idején különlegesen kiképzett orosz biztonsági alakulatok menekítették ki őt Ukrajnából, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására.

Janukovics kijelentette: Putyin előzetesen vele sem konzultált az akcióról, de ő hálás az orosz elnöknek, mivel az orosz biztonsági erők valószínűleg az életét mentették meg. A tavalyi kijevi vérontásról szólva úgy fogalmazott: „másokkal együtt” rá is hárul felelősség a történtekért, amelyek megakadályozása érdekében „valószínűleg” nem lépett fel elég erélyesen.

Kijelentette ugyanakkor: nincs semmilyen információja arról, hogy bárki parancsot adott volna a tüntetők elleni fegyverhasználatra. Hangsúlyozta, hogy ő személyesen semmiféle parancsot nem adott, mivel ez nem is az ő hatásköre volt, de határozottan ellenezte az erőszak, és különösen a tűzfegyverek alkalmazását a demonstrálók ellen. Janukovics az „ukrán állam tragédiájának” nevezte, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetből kiutat kell találni.

A BBC riporterének kérdésére azonban, hogy ez a Krím visszatérését jelentené-e Ukrajna fennhatósága alá, a volt ukrán elnök indulatosan csak annyit mondott, hogy „ami történt, megtörtént (), ami történt, az ma már tény”. Ukrajnában „jelenleg a Krím visszaszerzéséről beszélnek, de ezt hogyan akarják elérni? Háborúval? Szükségünk van még egy háborúra?” – fejtegette Janukovics a BBC-interjúban.

Visszautasította azokat a vádakat, hogy hivatali idejében közpénzeket sikkasztott volna, és azt is, hogy dollármilliókat rejtegetne külföldi bankszámlákon. Kijelentette, hogy Kijev melletti egykori fényűző rezidenciája – amelyet távozása után a tiltakozók a világ szeme elé tártak – nem volt az ő tulajdona. Emellett azt állította, hogy ellenfelei szélsőjobboldali erők bevonásával végrehajtott katonai puccsal távolították el őt a hatalomból. Hozzátette: reméli, hogy egy nap visszatérhet Ukrajnába.

Janukovics közölte: ő már annak idején megmondta, hogy az ellene demonstrálók nem fognak megállni a Majdannál – a tiltakozó megmozdulások fő helyszínének számító kijevi Függetlenség téren –, és „nem is álltak meg () szétszedték az országot, és belerángatták az egész világot ebbe a konfliktusba”.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. június 23. 10:12
Persze, hogy nem ő. Hanem a helyi mészáros lőrinc.
tyIer durden
2015. június 23. 10:06
Liberalanarchista es cionista felforgatok alltak az esemenyek mogott a feltuzelt lumpencsocselekkel egyutt. Janukovics legalabb kezben tartotta az orszagot es megvoltak, most pedig dul az anarchia es az elsopro szegenyseg; hat na, megjott a jenki babkormany es a democsokracia! Egyedul szerencsetlen ukranokat sajnalom, akikkel elhitettek, hogy most micsoda szuper ellet var rajuk. Jaja, nyilvan. Visszasirjak meg par ev mulva az oreg Putyint.
rajgy
2015. június 23. 09:38
Az orosz titkosszolgála mentette ki. Nos, ilyen mentést megtett Horthy Miklós titkosszolgálata is.: ".......Néhány dolog azonban a történelmi idők végéig összeköti e drámai kor zsidóit, lengyeleit és magyarjait. Lengyelország kettéosztása után – kicsit kihasználva a tisz-tázatlan helyzetet –, Horthy Miklós személyes titkosszolgálata, Újszászy István tábornok irányításával Budapestre szöktette a lengyel zsidóság szellemi vezéreit, Rokéách belzi rabbit, és őt Románián, Törökországon át sikerült az angol fennhatóságú Jeruzsálembe vinni........" (Nem fogjátok elhinni, hogy ki mondta ezt 2006-ban.) http://www.remeny.org/remeny/2006-tavasz-5766-adar-niszan-ijjar/zoltai-gusztavtisztelges-henryk-slawik-elott/
botto
2015. június 23. 09:24
Azért jól leírja a magyar jobboldali társadalmat hogy egy diktátor arany wc-s emberkének isszák a szavait és mély egyetértésben vannak vele. Elképesztő mennyire elborult gondolkodású ruszkibérenc emberkékkel van teli a magyar társadalom. Hiába a 40 év cocializumus tovább él. És viccesen a jobberekben :D Elképesztő szociológiai tanulmányt lehetne erről írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!