Letartóztatás fenyegethet két elnököt az Afrikai Unió kongresszusán

2015. június 14. 18:56

A helyi bíróság olyan parancsot adott ki, amelynek értelmében az Afrikai Unió kongresszusán Johannesburgban tartózkodó szudáni elnök, Omar al-Bashir, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság köröz, nem hagyhatja el a Dél-Afrikai Köztársaság területét. Az egyiptomi elnök lemondta az ülésen való részvételét. Az ő letartóztatását egy jogászokat tömörítő szervezet követeli.

2015. június 14. 18:56

A Dél-Afrikai Köztársaságban, Johannesburgban tart kongresszust az Afrikai Unió, amin több ország államfői szinten képviselteti magát. Egyiptom viszont a korábbi tervekkel ellentétben mégsem, Abdel-Fattáh esz-Szíszi ugyanis lemondta részvételét. Tette ezt az után, hogy dél-afrikai jogászok az egyiptomi államfő elfogatását követelték emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt – írta vasárnapi számában a Daily News Egypt című napilap.

A dél-afrikai Muzulmán Jogászok Szövetsége (Muslim Layers Association, MLA) által benyújtott kérelemben arra szólították fel a hatóságokat, hogy Szíszit megérkezése pillanatában vegyék őrizetbe. „Van egy jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy letartóztassunk és perbe fogjunk nemzetközi háborús bűnösöket, és Szíszi tudja, hogy közéjük tartozik” – mondta Yousha Tayob ügyvéd, aki szerint ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az államfő lemondja látogatását.

Tayob szerint már 2013 novemberében keresetet adtak be Szíszi ellen, néhány hónappal a kairói Rábaa el-Adavíja mecset előtt és a főváros gízai oldalán található en-Nahda téren tartott tömeges tüntetések erőszakos feloszlatása után, melyen egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.

Az egyiptomi sajtó csütörtökön azt jelentette, Szíszi biztonsági okokból döntött úgy, hogy a kabinetfőnököt küldi maga helyett Johannesburgba. Kairói hivatalos közlések szerint az elnöki látogatást előkészítő küldöttség túl veszélyesnek találta a metropoliszt. 

Az egyiptomi elnök állítólagos félelme a letartóztatástól nem teljesen alaptalan. Az Index azt írja, a 2003-as darfuri konfliktussal kapcsolatban szintén háborús- és emberiség elleni bűnökkel vádolt szudáni elnök, Omar el-Besírrel szemben a dél-afrikai bíróság az ország elhagyását megtiltó parancsot adott ki. Lényeges különbség azonban a két elnök között, hogy el-Besír esetében ezt a Nemzetközi Büntetőbíróság körözése alapján tették.

Egyelőre az is kérdéses, a dél-afrikai kormány eleget tesz-e a bíróság parancsának, azaz tényleg megakadályozza-e, hogy a szudáni elnök elhagyja az országot. Ha nem, azzal megszegi nemzetközi jogi kötelezettségét, ha viszont igen, azzal kellemetlen diplomáciai helyzetbe hozhatják magukat.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. június 15. 10:22
Elnököket meg kell hívni Magyarországra, itt még a Biszkunak se lehet semmi baja.
brekker
2015. június 15. 10:20
nemzetisport.hu/minden_mas_foci/magia-a-futballtortenet-legvarazslatosabb-jelenetei-2038397
kjkj945
2015. június 14. 19:52
Akiknek mindenről csak ... jut eszükbe. Nagyon imádják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!