Mert holnap is korán kell kelni – Angela Merkel és a menekültválság

2015. november 09. 16:09

Tíz éve kancellár, de nagyon senki se érti, ki is ő, és miért sikeres.

2015. november 09. 16:09
Techet Péter

Tíz éve kancellár, de nagyon senki se érti, ki is ő, és miért sikeres. Begyakorolt mozdulatai, mondatai vannak, gondoljunk csak a védjegyeként megismert rombuszba összetett kézre. Egy-egy politikai ügyről mindig ugyanazt az egy-egy mondatot ismételgeti. Nem a szavak embere, a kémia világából jön, ahol a szenvtelen elemzéshez szokott hozzá. És ahhoz, hogy a természettudományban mindig van egy axióma, amiből minden más következik. Merkel politikájában is mindig akad egy axióma.

A görög euróválság okán még 2011-ben fogalmazta meg axiómáját, és az­óta is hajtogatja, minden lépését ebből ­vezetvén le: »Ha bukik az euró, bukik ­E­urópa.« Az euróövezetet sikerült is egyben tartania, még a görögöket se hagyta meglógni.

A mostani menekültválságnak is meglett a maga axiómája: »Wir schaffen es«, azaz »Megcsináljuk«. Németes, protestáns, hűvös, precíz jelszó. Nem az érzelmekre hat, hanem a németek képességeire. Elvégre nem Merkel okozta a válságot – de ha már az Németországig ér, valamit kezdeni kell vele. A magyar sajtót persze bejárta egy csúnya félrefordítás, amit a kormánypárti média azonnal kacagva fel is kapott. »Nem vagyok felelős a menekültválságért« – idézték Merkelt, holott egészen mást mondott németül. Felelősségét egy percig sem vitatta el, hanem azt mondta, hogy »nem vagyok hibás a menekülthelyzetért«. Elvégre nem ő borította lángba a Közel-Keletet, nem ő teremtett olyan embertelen állapotokat Magyarországon, ahonnan tényleg ki kellett vinniük a németeknek a menekülteket. Merkelnek nem volt szükséges külön hívnia őket; »Germany« a harmadik világban is régóta Európa és a jólét szinonimája. A CSU persze húzogatta a száját, de a szocdemek örültek, sőt elnökük, Sigmar Gabriel rögtön évi egymillió menekültről álmodozott.

Aztán most, hogy az év vége felé talán tényleg össze is jön ez az egymillió, a CSU már nem csak húzogatja a száját, kifejezetten őrjöng – most éppen a német alkotmánybíróság előtt készül bemószerolni a berlini kabinetet, amelynek amúgy maga is tagja –, az SPD elnöke pedig, aki még mindig ugyanaz a Sigmar Gabriel, keményen bírálja Merkelt, és határt szabna a szeretetnek. Egyedül Merkel maradt az axiómájánál: »Wir schaffen es.« A szűkszavú makacsság eddig is a sajátja volt.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. november 10. 10:00
103 évet kapott a pedofil zsidó 2013, január 24 - 13:28 Bűnügy Friss hírek Vezércikk 59 rendbeli szexuális zaklatás - 12 éves kislányt "gyógyított" orális szexszel a szatmári származású ortodox rabbi pedofilzsidoA New York-i zsidó közösség elismert tagja rendszeresen orális szexre kényszerített egy 12 éves lányt, akit terápiára küldtek hozzá szülei. A magyarországi eredetű szatmári ortodox zsidó szekta ismert tagja, Nechemya Weberman számos alkalommal orális szexre kényszerítette azt a most 18, akkor 12 éves lányt, akit a szülők hozzá küldtek oktatásra. A lány "bűne" az volt, hogy Cosmopolitant olvasott, és kétségbe vonta a szekta szigorú szabályait. A New York-i Williamsburg ultraortodox közösségének elismert tagjának ügyében most hirdetett ítéletet a bíróság. Nechemya Weberman összesen 103 év börtönt kapott - írja a The New York Times. A bíróság már december 9-én bűnösnek találta Webermant 59 rendbeli, három éven át folyó szexuális zaklatásért. Ügyvédje, George Farkas szerint védence ártatlan, és fellebbezni fog ennek érdekében. Weberman nem kommentálta a bíróság előtt az ítéletet. Nem ritka a zsidó rabbik közt a pedofília Számos rabbi különösen vonzódik a gyermekek iránt. Több ezer "kiválasztott" pedofil lepleződött le az elmúlt években, az esetekről folyamatosan beszámolt a kuruc.info. A hírportál arról tájékoztatott néhány hónappal ezelőtt, hogy az FBI gyermekpornográfia birtoklása miatt tartóztatta le Evan Zaudert, aki a Yeshivat Noam nevű New York-i ortodox iskolában tanított. A munkahelyi számítógépén több száz olyan fényképet találtak, melyek fajtalankodás közben ábrázoltak kisfiúkat. Zauder nemcsak tanár volt, a letartóztatása idején rabbinak készült, a Yeshiva egyetem diákja volt. The New York Times - HVG - index - mti - kuruc.info nyomán
berzsian56
2015. november 10. 08:39
Hát, ezt jól megcsinálták. Olyan ez,mint amikor valaki vakon tolat hátrafelé a másik meg írányítja: gyere .., gyere.., gyere még.. Na most gyere szálj ki,és nézd meg mit csináltál. Ez történik a Bundesmuttival éppen..
hátakkor
2015. november 10. 07:46
"Ha bukik az euró, bukik ­E­urópa.« Az euróövezetet sikerült is egyben tartania, még a görögöket se hagyta meglógni." A görög meglógás még sokáig permanens téma lesz, nincs megoldva..
Pinter68
2015. november 09. 23:20
Áruld már el, hogy kancellárként mégis mi a tököm köze van a VW ügyhöz vagy a FIFÁ-hoz? Minek erőlködni, hogy ezeket a totál össze nem tartozó dolgokat valahogy összekapcsold?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!