Bolsonaro elfogadja a G7-segélyt, ha Macron bocsánatot kér tőle

2019. augusztus 27. 18:50

A francia államfő a múlt pénteken hazugnak nevezte a brazil elnököt.

2019. augusztus 27. 18:50

Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron visszavonja „sértéseit” – jelentette ki kedden Jair Bolsonaro brazil elnök arra utalva, hogy a francia elnök hazugnak nevezte őt.

A sajtónak adott nyilatkozatokban Bolsonaro tagadta, hogy Brazília elutasította a G7-országcsoport által felajánlott segélyt, de hozzátette: feltételül szabta, hogy Macron vonja vissza a megjegyzéseket, amelyekben őt például hazugnak nevezte, és kétségbe vonta Brazília szuverenitását az Amazonas fölött. 

Macron úrnak először is vissza kell vonnia a sértéseket, amelyeket irányomba tett. Először hazugnak nevezett engem, majd a tudomásomra jutott információk szerint azt mondta, hogy az Amazonas feletti szuverenitásunk vitatható” – mondta Bolsonaro. „Ahhoz, hogy beszélgessünk, és elfogadjunk bármit is Franciaországtól, legyen az akár a lehető legjobb szándékú, (Macronnak) vissza kell vonnia ezeket a kijelentéseket, és akkor majd beszélgethetünk” – tette hozzá.

A francia államfő a múlt pénteken azt mondta: Franciaország nem fogja támogatni az EU és a Mercosur – a Dél-amerikai Közös Piac – közötti szabadkereskedelmi egyezményt, mivel – mondta – Bolsonaro gyaníthatóan hazudott neki, amikor azt állította, hogy Brazília betartja környezetvédelmi kötelezettségeit. Macron szerint viszont ezt kétségessé teszi az a tény, hogy megsokszorozódtak az erdőtüzek az Amazonasban.

Macron hétfőn a G7 biarritzi csúcstalálkozója utáni nyilatkozatában egyebek között azt mondta: valamikor meg kell majd vitatni annak a lehetőségét, hogy „nemzetközi státussal” ruházzák fel az Amazonast. Mindezt annak érdekében, hogy megakadályozzák a pusztulását vagy azt, hogy az Amazonas-medencében fekvő valamelyik ország vezetője a globális jóléttel szembeni intézkedéseket hozzon. A nyilatkozatot Brazíliában támadásként értelmezték az amazóniai országok szuverenitása ellen.

A francia köztársasági elnök hétfőn, a G7-csúcstalálkozón jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, valamint hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Macron korábban azt is mondta: Franciaország – amely Francia Guyana által amazonasi országnak is számít – katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. augusztus 27. 20:49
Figyelj ide Bolsonaro köcsög, te mikor kérsz bocsánatot Macrontól a feleségére tett megjegyzésért?
balbako_
2019. augusztus 27. 20:30
Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten.
ökobetyár
2019. augusztus 27. 20:15
MEGBETEGSZÜNK, HA JÖN A KLÍMAVÁLTOZÁS „Mindenki tehet valamit.” Sabine Gabrysch, berlini epidemiológus figyelmeztetése: Hőguta-, éhség- és árvíz-áldozatok lesznek. Gabrysch (43), az első német klímaváltozás- és egészség-professzor a Berliner Charité és a Potsdamer Institut für Klimaforschung intézetekben. DER SPIEGEL: Professzor asszony, mennyire betegít meg a klímaváltozás? Gabrysch: A brit „The Lancet” orvosi szaklap ezt így fogalmazta meg: „A klímaváltozás a XXI. sz. legnagyobb globális egészségi fenyegetése.” Ezt én is így gondolom. Sajnos, a társadalom ezt a súlyos diagnózist még mindig nem fogta föl egészen. A klímaválság olyan téma, amely abszolút elsőbbséget kell, hogy kapjon. Nem egy könnyű, futó nátháról van szó - ahogy ezt némelyek gondolják – hanem egy planetáris orvosi vészhelyzetről. Sp: Németországban milyen egészségi következményekkel kell az embereknek számolniuk? G: A jövőben szaporodó kánikulákban kiszáradás és hőguta fenyeget, különösen az idősek és az idült betegek kerülhetnek életveszélybe. A Robert-Koch-Intézet szerint, a 2018-as kánikulahullám, csak Berlinben 490 halált okozott. Sp: Csak a hőség a probléma? G: Semmiképp. A fölmelegedéssel közvetetten nő a levegő károsanyag-koncentrációja is, a virágpor-idény meghosszabbodik, ami az asztmásokat és az allergiásokat tovább terheli. Az erdőtüzek, aszályok és árvizek további betegségek kitörését teszik lehetővé. No.-ban összességében a hőséggel meg tudunk birkózni, ha a védekezést társadalmilag jól megszervezzük. Ez más országokban nehezen lesz lehetséges. Sp: Hol? G: Dél-Ázsia egyes területein, pl. Indiában. Ott néhol már akkora a meleg, hogy nappal ki sem lehet menni. És a klímaváltozás erősödésével a kánikula-napok száma csak szaporodni fog. Ez óriási problémákat okoz pl. az agráriumban és az építőiparban. Ehhez jön, hogy veszélybe kerül az élelmiszerellátás is... (ökobetyár)
Derek Zoolander
2019. augusztus 27. 19:50
Kidobott pénz amit ezeknek adnak. A németek meg a norvégok már rájöttek erre. Inkább máshol kellene erdőket ültetni ezekből a segélyekből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!