Feje tetejére állt a világ: Dél-Afrikában havazott, Szibériában meg 38 fok volt

2023. július 10. 20:08

Tizenegy éve most először havazott a dél-afrikai Johannesburgban.

2023. július 10. 20:08

Tizenegy éve most először havazott a dél-afrikai Johannesburgban.

A környező Gauteng tartományban hétfőn mínusz 2 Celsius-fok volt, és ezzel eddig a leghidegebbet mérték az idei télen, miközben a nappali átlaghőmérséklet 6-13 fok volt. Havazást jelentettek Ostkap és Mpumalanga tartományokból is.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy a szokatlan hideg miatt legyenek elővigyázatosak, a gazdák pedig gondoskodjanak jószágaik védelméről. A havazás mindazonáltal csak kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben.

„Egész életemben Johannesburgban éltem, és ez talán a második eset, hogy havat látok”

– mondta egy helyi lakos a dpa német hírügynökségnek. „De sokkal több havat vártam, mert ma nagyon hideg van. Aggódom az utcákon élő hajléktalanokért. Segítségre van szükségük” – tette hozzá. Az egész hétre hideg időt jósolnak Dél-Afrikában. A meteorológiai szolgálat szerint átlagosan tízévente havazik Gautengben, legutóbb 2012. augusztus 7-én esett hó.

Szibériában pedig 38 fokot mértek

Mint arról korábban a Mandiner is beszámolt, júniusban 38 fokot mértek Szibériában. Akkor több tucat melegrekord megdőlt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook/Siphiwe Sibeko/Reuters

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondolkodj-2
2023. július 11. 13:48
Szibériában éppen nyár van, Dél-Afrikában meg tél!
Obsitos Technikus
2023. július 11. 12:42
Földmívelő - A MEDOSZ Lapja, 1969 szeptember ------------------------------------------------------------ SZIBÉRIA - KÁNIKULÁBAN — Hatórás repülőút után, Omszk érintésével délelőtt 9 órakor szálltunk le Irkutszk nagyforgalmú repülőterén. Ebben az az érdekes, hogy Moszkvából este 10 órakor indultunk, tehát igazság szerint hajnali négyre kellett volna érkeznünk, azonban a moszkvai és az irkutszki időszámítás között öt óra, a budapestihez képest pedig hét óra az eltérés. Reggel 9 óra volt, és már tomboló 33 fokos kánikula. Szibériában csaknem 9 hónapig tart ugyan a tél, de a rövid nyár nagy forrósággal igyekszik kárpótlást nyújtani.
Obsitos Technikus
2023. július 11. 12:41
Népszava, 1939. október 15---------------------------------------------------------------- Moszkvából jelentik. Nyugat-Szibériában és Szovjet-Középázsiában tropikus hőség van. Taskendben pénteken 30 fok meleget mértek. A lakosság nyári ruhábanjár. A későőszi hőség ez alatt a szélesség alatt a legnagyobb ritkaságok közé tartozik.
Obsitos Technikus
2023. július 11. 12:39
Vörös Zászló, 1964. június----------------------------------------------------------------- JOHANNESBURG. — Johannesburgban és Dél-Afrika legnagyobb részén — beleértve a Kalahari sivatagot is — erősen havazik. Cap, Transkei és Tranlsval tartományok hegységeit vastag hótakaró borítja. Johannesburg környékén a hóréteg vastagsága egyes helyeken eléri a 25 centit. Sok vidéken a század eleje óta ez az első havazás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!