Megmérgezhettek egy orosz újságírót Németországban

2023. augusztus 18. 10:22

Egy berlini ügyész vizsgálja, hogy az ukrán agressziót elítélő Jelena Kosztyucsenko mitől lett rosszul a vonaton.

2023. augusztus 18. 10:22

A német hatóságok vizsgálják azt az esetet, amikor tavaly ősszel elképzelhető, hogy megmérgeztek Münchenben egy orosz disszidens újságírónőt, aki kritikus cikkeket írt hazája ukrajnai inváziójáról – írta meg a The Guardian a berlini ügyészségre hivatkozva. A Meduza című orosz nyelvű és az n+1 című amerikai kiadványban kedd este megjelent cikkében Jelena Kosztjucsenko újságíró azt állította, tavaly márciusban az ukrán katonai felderítés egyik forrása fülest adott neki a meggyilkolására irányuló orosz tervekről. Kosztjucsenkónak, aki akkoriban a Novaja Gazeta című, mára bezárt független újságnak tudósított az ukrajnai Mariupol közelében, sikerült Berlinbe menekülnie.

Október 17-én az újságíró Münchenbe utazott, hogy ukrán vízumot kérjen, hogy a lettországi Rigában székelő független hírportál, a Meduza számára továbbra is tudósíthasson a háborúról. 

A Berlinbe tartó vonatútja során mérgezés tünetek jelentkeztek nála, többek között erős fejfájás, gyengeség, légszomj és hányinger. 

Az izzadságnak erős és furcsa szaga volt, mint a rothadt gyümölcsnek - írja cikkében Kosztjucsenko. Később megduzzadt az arca, az ujjai és a lábujjai. Az első tünetei után 10 nappal elvégzett orvosi vizsgálatok a normálisnál ötször magasabb májenzimszintet, valamint vért mutattak ki a vizeletében.

Később kihallgatta őt egy német nyomozó, aki a Berlin központjában lévő parkban 2019-ben egy orosz bérgyilkos által lelőtt csecsen száműzött Zelimkhan Hangoshvili meggyilkolásának ügyében folytatott nyomozást is vezette.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 19. 09:02
Falióra tábornok 2023. augusztus 18. 11:44 Pedobiddenék fuckrajnai pénzmosásáról valamit? :)))
nempolitizalok-0
2023. augusztus 18. 12:34
Na ja. Mégis mit csinált 10 napig? Sorban állt a kiváló német egészségügyben ez az áldozati bárány?
Falióra tábornok
2023. augusztus 18. 11:44
ahhoz képest, hogy a kövér cigánynál és a vatikánnál csak pedoputyin a békepártibb, változatos következményekkel szembesülnek azok az oroszok, akik nyilvánosan óhajtják a háború végét...
Tuners
2023. augusztus 18. 11:19
Nocsak, MI6 kiszervezi a Teszkógazdaságos novicsok hamiszászlós akcióit a krautokhoz is..? Később majd lehet megint lesz valami crackfüggő hajléktalan aki megtalálja a bizonyítékot, aztán megint mindenki meghal csak a célszemély nem. Proof.. 😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!