Döntött az uniós bíróság: közigazgatási szervek ezentúl megtilthatják a vallási jelképek munkahelyi viselését

2023. november 28. 20:56

Mindezt a teljesen semleges közigazgatási környezet kialakítása érdekében.

2023. november 28. 20:56
null

Tagállami közigazgatási szerv dönthet úgy, hogy megtiltja munkavállalói számára a vallási jelképek munkahelyi viselését – közölte ítéletében az Európai Unió Bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy a belgiumi Ans önkormányzata egyik női munkavállalójának – aki munkáját ügyfeleivel való érintkezés nélkül látja el – megtiltotta, hogy munkahelyén iszlám fejkendőt viseljen. Ezt követően az önkormányzat módosította a munkaügyi szabályzatát, és arra kötelezte munkavállalóit, hogy tartsák tiszteletben a semlegesség elvét: a hittérítés semmilyen formája sem megengedett, és az ideológiai vagy vallási hovatartozásra utaló látható jelképek viselése minden munkavállaló számára tilos.

Az érintett annak megállapítását kérte, hogy sérült-e a vallásszabadsághoz való joga, illetve hátrányos megkülönböztetés érte-e – tájékoztattak.

Teljesen semleges közigazgatási környezet

A luxembourgi székhelyű EU-bíróság ítéletében azt írta: minden tagállam és minden, az államinál alacsonyabb szintű szerv a hatásköre keretein belül, illetve saját konkrét körülményeitől függően mérlegelési mozgástérrel rendelkezik az általa a munkahelyen előmozdítani kívánt közszolgáltatás semlegességének kialakítása során.

A teljesen semleges közigazgatási környezet kialakítása érdekében a közigazgatási szerv megtilthatja a filozófiai vagy vallási meggyőződésre utaló bármely jelkép munkahelyen történő látható viselését. 

Egy ilyen szabály nem hátrányosan megkülönböztető, ha azt általános jelleggel és különbségtétel nélkül alkalmazzák a teljes személyi állományra vonatkozóan, és azt a feltétlenül szükséges mértékre korlátozzák – húzták alá.

A szigorú semlegesség politikája tehát, amelyet valamely közigazgatási szerv a saját munkavállalói számára egy teljesen semleges közigazgatási környezet kialakítása érdekében ír elő, jogszerű cél által igazoltnak tekinthető 

– írták. Igazolt ugyanakkor az olyan politika kialakítása is, amely általánosan és különbségtétel nélkül engedélyezi valamely meggyőződés, többek között a filozófiai vagy vallási meggyőződés látható jelképeinek viselését, az ügyfelekkel való kapcsolattartás esetén is, és jogszerű az ilyen jelképek viselésének az ilyen kapcsolattartással járó helyzetekre korlátozódó tilalma is.

A nemzeti bíróságok feladata, hogy megvizsgálják az említett követelményeknek való megfelelést – tették hozzá.

***

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter
 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 30. 07:29
“A törvény alól kivételt a mindent uraló zsidók képeznek.…” - írja egy becsületes fideszes. Hideg van, Vegye fel a fitymáját! Meg ne ázzon itt nekünk..
alexandrosz-2
2023. november 29. 11:26
A törvény alól kivételt a mindent uraló zsidók képeznek. Ők bármit megtehetnek az általuk uralt mocskos világukban.
Sala-Mate
2023. november 29. 09:07
Majd ezt a Sária fogja eldönteni, Kár olyan törvényeket hozni, amit úgy is kibasznak azonnal.
voltospultos-2
2023. november 29. 07:50
Eddig se hordtam, de Musztafa könyörgöm ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!