Franciaországban rekordot döntött a kábítószerrel kapcsolatos emberölések száma

2023. november 28. 06:59

240 ezer ember él meg közvetlenül vagy közvetve a kábítószer-kereskedelemből.

2023. november 28. 06:59

Franciaországban rekordévnek ígérkezik az idei a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos emberölések és az emberölési kísérletek 57 százalékos növekedésével – közölték helyi rendőrségi források hétfőn. A szenátusnak a franciaországi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó vizsgálóbizottsága előtt Frédéric Veaux, a francia nemzeti rendőrség főigazgatója bejelentette, hogy „315 esetben történt bűnözők közötti emberölés és emberölési kísérlet” január 1. és november 13. között, ami 

57 százalékos emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.   

„A kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszakos cselekmények számának növekedését tapasztaljuk” – mondta a rendőri vezető, hozzátéve, hogy ezek a bűncselekmények 451 áldozattal jártak. A megöltek 30 százaléka 20 év alatti volt. Csak a déli Bouches-du-Rhone megyében – amelyhez a második legjelentősebb francia város, Marseille is tartozik – ebben az évben mintegy negyven ember vesztette életét a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos leszámolásokban az AFP hírügynökség összesítése szerint.  

Történelmi szinten a veszély

A kábítószerpiac évente 3 milliárd euró (mintegy 1140 milliárd forint) értékű forgalmat bonyolít le Franciaországban. Ez 

21 ezer teljes idejű munkahelyet jelent, és 240 ezer ember él meg közvetlenül vagy közvetve belőle” 

– mondta Stéphanie Cherbonnier, a kábítószer elleni hivatal vezetője. A drogok rendkívül jövedelmezőek a bűnszervezeteknek. „A kokaint kilónként 28 és 30 ezer euró között vásárolják, és grammonként 65-70 euróért adják el” – tette hozzá. Stéphanie Cherbonnier szerint a kábítószer-kereskedelem okozta veszély „történelmileg magas szintet” ért el.

Közben pedig a németek egy történelmi és visszafordíthatatlan baklövésre készülnek: heteken belül jóváhagyhatja a Bundestag azt a javaslatot, amely gyakorlatilag legalizálná a marihuánát Németországban – a Mandiner által megkérdezett szakértő szerint

életszerűtlen és veszélyes törvényről van szó, amely Magyarországot is érinti.

Az illegális migráció elszabadulása után most a marihuána legalizálásával tenné nehézzé saját országának és az egész Európai Uniónak a helyzetét a Bundestag, amely hamarosan jóváhagyhatja a zöldpárti képviselők törvénytervezetét.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / Tayfun Coskun / AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. november 30. 21:29
Nemzetközi megállapodások kellenének arra, hogy a kábítószerjereskedést halállal büntetik. Lehetetlen állapot, hogy ezt ne fékezzék meg.
fatman
2023. november 28. 11:46
majd a következő polgárháború ezt a problémát is megoldja...
vandor-58
2023. november 28. 10:35
12euro 50cent évente akik ezeket a számokat kitalálták nagyon el voltak varázsolva a havi segély kb 604 euro Franciaországban.
Lami66
2023. november 28. 09:02
Legalább számokban ne hazudjanak, mert számolni mások is tudnak. Pl. évi 3 milliárd euro a kábszerforgalom, ebből megél 240 ezer ember. Csak egyszerű osztáshoz kell érteni, hogy két isztás után kiderüljön, szegény drogkereskedők havi 1000 eurót keresnek. Szerintem segélyezni kellene őket, mert franciaországban havi ezer euro kb az éhenhaláshoz elég
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!