Durván terjednek a nemi betegségek Európában

2024. március 07. 19:31

A rendszeres vizsgálat kulcsfontosságú, különösen a védekezés nélküli nemi életet élők esetében.

2024. március 07. 19:31
null

Nyitókép: Justine Bonnery / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

***

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmeztetett, hogy az EU/EGT-ben a szexuális úton terjedő fertőzések számának jelentős növekedése miatt intézkedésekre van szükség – olvasható az Euroactiv hasábjain. Az ECDC új felügyeleti jelentései szerint 2022-ben a nemi úton terjedő fertőzések száma az egész kontinensen jelentősen emelkedett, ami arra késztette az ügynökséget, hogy fokozott figyelmet fordítson a megelőzésre, a tesztelésre és a kezelésre.

„Sajnos a számok olyan durva képet festenek, amely azonnali figyelmet és cselekvést követel” – mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója egy csütörtöki  sajtótájékoztatón.

2021-hez képest 2022-ben 48%-kal nőtt a gonorrhoeás esetek száma, 34%-kal a szifiliszes esetek száma és 16%-kal a klamídiás eseteké.

Ezen felül nagymértékben nőtt a lymphogranuloma venereum (LGV) és a veleszületett szifilisz esete is, amelyet az anyáról magzatra történő átvitel okoz.

A növekedés mögött több ok is állhat Lina Nerlander, az ECDC nemi úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó fő szakértője szerint. 

Többek között a vizsgálati gyakorlatok megváltozása, például az otthoni tesztek szélesebb körű elérhetősége, vagy a szexuális viselkedésben és az óvszerhasználatban bekövetkezett változások.

Az olyan nemi betegségek, mint a klamídia, a gonorrhoea és a szifilisz mind kezelhetők. Nem ritka azonban, hogy a nemi úton terjedő fertőzés ellenére tünetmentesek maradnak, ezért a rendszeres vizsgálat kulcsfontosságú, különösen a védekezés nélküli nemi életet élők esetében.

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­ö­g­­ö­­s­­­ ­l­­­á­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­v­­á­r­n­­­a­k­­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
KBA98
2024. március 08. 11:21
Hát, aki!k Európára rászabadították ezt a sok szemetet, annak kéne szólni!
Phm045
2024. március 08. 06:59
Mitöbb. A kecskebaszó migrik olyanokat hoztak be Európába, amelyekkel szemben igen vakarják a fejüket az orvosok. Úgyhogy willkommenkultur "bravo"!
paperfellow
2024. március 08. 04:30
Minden szex után moss kezet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!