Megoldás vagy probléma az EU migrációs paktuma? – Világrend

2024. április 17. 17:32

Jó vagy rossz kompromisszum született a múlt héten az Európai Parlamentben? Az új, egységes szabályozás vajon megoldja az Európát fenyegető tömeges bevándorlás ügyét? Egy jogászt és egy migrációkutatót kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. április 17. 17:32
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az EU érdeke, hogy minél kevesebb illegális bevándorló érkezzen a határaihoz, hogy minél gyorsabban (és lehetőleg EU-n kívüli területen) elbírálják a menedékkérelmeket, az elutasítottakat minél gyorsabban hazaküldjék, illetve a valódi menekültek elhelyezése ne csak az első biztonságos uniós ország terhe legyen, hanem mind a 27 tagállamé arányosan. De vajon az új határeljárások, a kötelező elosztás elve, a hazatoloncolási gyakorlat közelebb visznek-e a cél megvalósításához?

Az Európai Parlament egy hete megszavazta a migrációs és menekültügyi paktumot – a 2015-ös migránsválság sokkhatása óta próbálkozott az EU egy egységes szabályozás megalkotásával, ezt most megtette. A tömeges bevándorlás Európa egyik első számú társadalmi problémája, de politikai prioritás is, főleg most, az EP-választás kampányában.

Az EU új migrációs és menekültügyi paktumáról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Van-e kötelező migránselosztási „kvóta”? Mi a szolidaritási mechanizmus?


 

– Miben változtat az új szabályozás a dublini formulán?


 

– Mi történik, ha a tagállamok nem ültetik át az egyezséget a gyakorlatba?


 

– Elkerülhető a nyugat-európai bevándorlási eseménysorozat megismétlődése a közép-európai térségben?

A műsor vendégei: Petri Bernadett jogász, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje  és  Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

A Videán itt érhető el:

--

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­­g­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­o­k­ ­­v­á­­­r­n­­a­­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
petronius50
2024. április 18. 08:21
Csak azt nem értem, egy fejlett nyugati állam miért nem költ határvédelemre? Ha Magyarország eredményesen (jogi és fizikai határzár) harcol az illegális migránsok ellen, akkor egy lényegesen gazdagabb európai állam ezt miért nem teszi meg? Inkorrekt dolog az ország elhibázott védekezéséből adódó problémákat a többiekre zúdítani. Ha pedig az az adott ország tudatosan szavazott olyan politikai vezetőkre, akik támogatják a bevándorlást, akkor éljenek együtt nagy boldogságban ezekkel a kedves emberekkel. Mindenesetre ebből nekünk, magyaroknak KI KELL MARADNUNK!
Muki46
2024. április 17. 20:10
Melyik ország nem biztonságos ma? Ha nem az, miért nem az? A bolsevizmus tudtommal erősen visszaszorult.
figyelő4322
2024. április 17. 18:57
Mandiner444hu 2024. április 17. 17:34 "A romló bűnözési statisztikák alapján már a német kormány is elismeri azt a tényt, hogy az integráció kudarcos." Na, jawohl... Ez IS az egyik ok, amiért sürgősen el akarják teríteni a migrik salakját az egész EU-ban a germánok. Magyarország különösen csípi a szemüket, és persze a többi nagyobbét is, ahol már túlcsordul a muszlim moslék... Persze az atomtudósokat meg a szívsebészeket megtartják maguknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!