Szeptember nyolcadikán tartják a magyar dal napját

2013. augusztus 22. 15:31

Tíz vidéki, egy határon túli településen és a főváros tizennégy helyszínén lesznek koncertek a magyar dal napján, szeptember 8-án vasárnap. A magyar dal idei fővárosa, Békéscsaba háromnapos programmal készül.

2013. augusztus 22. 15:31

Immár hatodszor valósul meg a magyar dal napja, ami a résztvevők, a szervezők, az önkéntesek munkája mellett annak is köszönhető, hogy mindenki tiszteletben tartja az ügy politikamentességét – fogalmazott Presser Gábor, a rendezvény megálmodója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Megjegyezte, hogy a külhoni Sepsiszentgyörgy tiszteletbeli helyszíne a magyar dal napjának, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. nemcsak a hazai, hanem a határon túli programok szervezésébe sem kíván belefolyni, a szervezők mindig a helyi települések és színpadok felelősei.

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a részt vevő helyszínek összesen 5,7 millió forintot nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain, a magyar dal napja mint fesztivál összesen kétmilliót kapott. „A meglehetősen szűkös anyagi lehetőségek ellenére idén a tavalyinál is nagyobb volt az érdeklődés, mind a szervezőktől, mind a fellépőktől rengeteg megkeresés érkezett. Végül tíz vidéki és tizennégy fővárosi helyszínen lesznek rendezvények.”

A magyar dal napja megnyitója szeptember 8-án Békéscsabán lesz, ahol a Békés megyei diákkórus Presser Gábor vezetésével fog énekelni. Hartmann Zoltán főszervező elmondta, hogy felvezetésként szeptember 6-án pénteken operettgálát tartanak a városban, másnap a Csabai Blueskert Fesztivált rendezik meg olyan fellépőkkel, mint a Borsodi Blue Trió Tátrai Tibor vendégszereplésével, Török Ádám és a Mini, a Póka Egon Experience vagy Pribojszki Mátyás. A vasárnapi fő programon két színpadon lesznek koncertek, játszik mások mellett a Dirty Slippers, a Black-Out és Hevesi Tamás is. Utóbbi kiemelte: pályafutását átfogó műsorral készül bemutatni, amely népzenei múltját is felidézi. Békéscsabától nem messze, Gyulán is lesznek programok szeptember 8-án, a fő helyszín Erkel Ferenc szülőháza.

Zalaegerszegen a péntek-szombati Belvárosi Szüret programjai után vasárnap koncerttel ünnepli 25. születésnapját a város szülötte, Odett, de lesz Hősök- és Kiscsillag-koncert is. Tatán is háromnapos a program, a magyar dal napján Gryllus Vilmos, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Ladánybene 27, valamint a Péterfy Borival kiegészülő Mystery Gang zenél. A kis Heves megyei település, Boldog hagyományosan részt vesz a magyar dal napján.

Szombathelyen szeptember 7-én a Big Band Fesztivál lesz a felvezető program, másnap fellép például ByeAlex és a Vad Fruttik is. Egerben ismét a Dobó tér a fő helyszín, zenél mások mellett Csézy, a Cabaret, a Szalóki Ági Trió, az Ocho Macho és a KFT. Hévízen szombaton Deák Bill Gyula, vasárnap Rúzsa Magdi a fő produkció, Salgótarjánban Balázs János naiv festő művei köré szerveződik a program, Zsirán a helyi Fogyatékosok Otthonában Gerendás Péter is fellép.

Török Ádám és a Mini, valamint Pribojszki Mátyás Békéscsaba után a fővárosban a Bem Rockparton is fellép. A RaM-kertben, a Radnóti Miklós Művelődési Központnál Vörös István koncertezik, és bemutatják az ősszel nyíló Magyarock Hírességek Csarnokának anyagát. A Blokk alkotói közösség épületében az Ajtósi Dürer soron idén is várják az érdeklődőket az ott próbáló és stúdiózó zenekarok, lesznek beszélgetések, a programokat a Fővám térről 14 órakor induló Ghetto Blaster bringás felvonulás vezeti fel. Az Óbudai Társaskörben a Szép magyar ének című daloskönyv áll a középpontban, a Kobuci kertben gyerekeknek szóló koncertek (Kaláka, Kolompos) után a hazai világzenei színtér élvonala, köztük a Both Miklós Folkside, a Besh o droM, a Napra, Ferenczi György és a Rackajam lép fel.

A Vígszínházban a negyven évvel ezelőtt bemutatott musical, a Presser Gábor és Adamis Anna által Déry Tibor szövegeinek felhasználásával írt Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról jubileuma áll a középpontban: a Popfesztivál 40 című darabban megelevenednek a régi dalok, színpadra lépnek régi és új szereplők. „Annak idején több százszor ment a darab, óriási sikerrel. A régi szereplők közül a felújított darabra ketten maradtunk, Almási Éva és én, mellettünk 12 egyetemi hallgató és tíz fiatal színész lép színpadra. A Popfesztivál 40 egész évadban repertoáron marad a Vígszínházban” – mondta Tahi Tóth László színművész.

A dzsessz kedvelői szeptember 8-án a belvárosi Akvárium Klubban láthatnak koncerteket (fellép Emilio, Falusi Mariann, Szőke Nikoletta, a Mrs. Columbo és az 50 éves Stúdió 11), az R33-ban az alternatív zene képviselői (ef Zámbó Happy Dead Band, Balaton, Ági és a Fiúk) játszanak, a Duna Palotában lesz a klasszikus zene színpada Gulyás Dénessel és más neves operaénekessel, a Budapest Jazz Clubban a női előadóké a színpad: Takáts Eszteré, Nyeső Marié, Rutkai Borié, Herczku Ágnesé és másoké.

Új helyszín az újpalotai Fő tér, ahol ismert előadók, Vastag Csaba vagy a Sub Bass Monster mellett a Csomópont program fiatal tehetségei mutatják meg tudásukat. Szintén idén csatlakozik a magyar dal napjához a Fonó, ahol a népzene jegyében a Méta, Szalonna és Bandája, a Téka zenél, illetve a Tükrössel és a Magyarpalatkai Bandával kísért táncházat rendezik meg. A Rocktogon is új színpad a kemény rock kedvelőinek. Idén a Múzeumkertben lesz a Zeneszöveg színpad, ahol például a Back II Black dalainak szövegeit lehet a kivetítőn követni koncert közben. A szeptember 8-i magyar dal napja felvezetéseként 1-jén vasárnap ismét jár a dallamos villamos a budapesti 4-es villamos vonalán, kevésbé ismert zenekarok akusztikus előadásával. A magyar dal napja vidéki programjainak többsége ingyenes, a fővárosban olcsó belépőkkel várják az érdeklődőket.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. augusztus 22. 20:02
Mi a magyar zene? Az itt felsoroltak közül egy csomó nem felel meg a közmédia kritériumainak, ugyanis nem magyarul énekelnek...Idióta kvótarendszer!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!