Hatodszor rendezik meg a Magyar Dal Napját

2013. szeptember 06. 14:44

Tíz vidéki, egy határon túli településen és a főváros tizennégy helyszínén lesznek koncertek a hatodik Magyar Dal Napján most vasárnap. A magyar dal idei fővárosában, Békéscsabán már pénteken este megkezdődnek a felvezető programok.

2013. szeptember 06. 14:44

A Magyar Dal Napja megnyitója vasárnap 14 óra 30 perckor Békéscsabán lesz, ahol a Békés megyei diákkórus Presser Gábor, a rendezvénysorozat megálmodója vezetésével fog énekelni. Felvezetésként már pénteken operettgálát tartanak a városban, másnap a Csabai Blueskert Fesztivált rendezik meg.

A vasárnapi fő programon Békéscsabán két színpadon lesznek koncertek, játszik mások mellett a Dirty Slippers, a Black-Out és Hevesi Tamás is. Utóbbi népzenei múltját is felidéző műsorral készül. Békéscsabától nem messze, Gyulán is lesznek programok vasárnap, a fő helyszín Erkel Ferenc szülőháza.

Zalaegerszegen a péntek-szombati Belvárosi Szüret programjai után vasárnap koncerttel ünnepli 25. születésnapját a város szülötte, Odett, de lesz Hősök- és Kiscsillag-koncert is. Tatán is háromnapos a program, a Magyar Dal Napján Gryllus Vilmos, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Ladánybene 27, valamint a Péterfy Borival kiegészülő Mystery Gang zenél. A kis Heves megyei település, Boldog hagyományosan részt vesz a Magyar Dal Napján.

Szombathelyen szombaton Big Band Fesztivál lesz a felvezető program, másnap fellép például ByeAlex és a Vad Fruttik is. Egerben ismét a Dobó tér a fő helyszín, zenél mások mellett Csézy, a Cabaret, a Szalóki Ági Trió, az Ocho Macho és a KFT. Hévízen szombaton Deák Bill Gyula, vasárnap Rúzsa Magdi a fő produkció, Salgótarjánban Balázs János naiv festő művei köré szerveződik a program, Zsirán a helyi Fogyatékosok Otthonában Gerendás Péter is fellép.

A fővárosi programok közül a Bem Rockparton lép fel Török Ádám és a Mini, valamint Pribojszki Mátyás, a RaM-kertben, a Radnóti Miklós Művelődési Központnál Vörös István koncertezik, és bemutatják az ősszel nyíló Magyarock Hírességek Csarnokának anyagát. A Blokk alkotói közösség épületében az Ajtósi Dürer soron idén is várják az érdeklődőket az ott próbáló és stúdiózó zenekarok, lesznek beszélgetések, a programokat a Fővám térről 14 órakor induló Ghetto Blaster bringás felvonulás vezeti fel. Az Óbudai Társaskörben a Szép magyar ének című daloskönyv áll a középpontban, a Kobuci kertben gyerekeknek szóló koncertek (Kaláka, Kolompos) után a hazai világzenei színtér élvonala, köztük a Both Miklós Folkside, a Besh o droM, a Napra, Ferenczi György és a Rackajam lép fel.

A Vígszínházban a negyven évvel ezelőtt bemutatott musical, a Presser Gábor és Adamis Anna által Déry Tibor szövegeinek felhasználásával írt Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról jubileuma áll a középpontban: a Popfesztivál 40 című darabban megelevenednek a régi dalok, színpadra lépnek régi és új szereplők.

A dzsessz kedvelői vasárnap a belvárosi Akvárium Klubban láthatnak koncerteket (fellép Emilio, Falusi Mariann, Szőke Nikoletta, a Mrs. Columbo és az 50 éves Stúdió 11), az R33-ban az alternatív zene képviselői (ef Zámbó Happy Dead Band, Balaton, Ági és a Fiúk) játszanak, a Duna Palotában lesz a klasszikus zene színpada Gulyás Dénessel és más neves operaénekessel, a Budapest Jazz Clubban a női előadóké a színpad: Takáts Eszteré, Nyeső Marié, Rutkai Borié, Herczku Ágnesé és másoké.

Új helyszín az újpalotai Fő tér, ahol ismert előadók, Vastag Csaba vagy a Sub Bass Monster mellett a Csomópont program fiatal tehetségei mutatják meg tudásukat. Szintén idén csatlakozik a Magyar Dal Napjához a Fonó, ahol a népzene jegyében a Méta, Szalonna és Bandája, a Téka zenél, illetve a Tükrössel és a Magyarpalatkai Bandával kísért táncházat rendezik meg. A Rocktogon is új színpad a kemény rock kedvelőinek. Idén a Múzeumkertben lesz a Zeneszöveg színpad, ahol például a Back II Black dalainak szövegeit lehet a kivetítőn követni koncert közben.

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője korábban elmondta: a részt vevő helyszínek összesen 5,7 millió forintot nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain, a Magyar Dal Napja mint fesztivál összesen kétmilliót kapott.

A vidéki programok többsége ingyenes, a fővárosban olcsó belépőkkel várják az érdeklődőket.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény. Tavaly mintegy 40 ezren látogatták a Magyar Dal Napja koncertjeit, idén tíz vidéki, egy határon túli településen és a főváros tizennégy helyszínén lesznek programok. A rendezvénysorozat fő célja a magyar zene népszerűsítése, illetve az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!