Hitel, világ, végstádium?

2023. december 07. 10:11

A robbanásszerűen gyarapodó népesség exponenciálisan növekvő fogyasztása – a bombára épülő bomba – nem a fenntartható fejlődés, hanem a Föld lerombolásának a receptje.

2023. december 07. 10:11
Dubai,Skyline,On,The,Horizon,Of,A,Sand,And,Dune
Jásdi István
Jásdi István

Minden olyan tényező, amely a fogyasztás növekedését katalizálja – a kamatos kamatokat ígérő hitelpiac, az egyre újabb álszükségleteket támasztó marketing és a fogyasztást ösztönző reklámpiac – a bolygónkat leromboló folyamat gyorsítója.

Ádám és Évától a huszadik századig egyszer sem fordult elő, hogy az emberi közösség létszáma egyetlen évszázad alatt kétszer is megkettőződjön. Az emberi civilizáció nyomait kutató régészek a hat-hétezer éves mezopotámiai kultúráknak csak a sivatagi homok által belepett nyomait találták, jóllehet az ékírásos agyagtáblák fejlett szellemi életről és magas szintű öntözéses mezőgazdaságról, építészetről, kézművességről: anyagi kultúráról tanúskodnak. A középkorig az emberiség alig látható nyomot hagyott a Föld élővilágán, igaz, életmódja ezer évek alatt nem sokat változott. Amit a földi környezeten romboltunk, azt mind az utolsó négy-ötszáz év alatt tettük. Az újkor elején a Mediciek, Fuggerek által intézményesített bankrendszer tette lehetővé, hogy Európa a gazdagodása érdekében más földrészek erőforrásait is felhasználja, majd az e világi jólétet pozitívan kezelő protestantizmus emelte erénnyé a gazdagodást. A gyarmatosítást és a rabszolga-kereskedelmet nem az emberiesség elleni bűnnek, hanem (Nyugat-)Európa civilizációs küldetésének tekintették.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. december 13. 14:54
A fuggerezés (magyarokra kikacsintó zsidózás) nélkül még meg is állná a helyét. A huszonegyedik század második fele hatalmas szívás lesz mindenhol, a Nyugattól Afrikán át Kínáig. A kataklizmák nem elkerülhetőek, nem lehet őket majd lepapírozni meg egyéb trükkökkel eltakarni, negatív kamatot adó digitális pénzzel meg egyebekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!