Schilling Árpád művészeti vezetésével készít előadást a Freeszfe a CEU-n

2024. március 13. 10:35

A történet egy disztópikus elmélkedés, amely nyolc évvel a HUXIT után játszódik.

2024. március 13. 10:35
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Facebook

A Freeszfe Egyesület és a Budapest Brand közös projekttel készül a 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztiválra: három részből álló eseményt mutatnak majd be a CEU Nádor utcai épületében. „A performanszból, részvételi akcióból és koncertből álló eseménysor négy napig lesz látható” – írják az esemény oldalán. Hozzáteszik: a projekt alkotói a Freeszfe közösség tagjai, volt és jelenlegi diákjai, oktatói, „akik önkéntes közösségi munkával, egy tavaly őszi workshopon és az azóta tartó alkotócsoportos munkafolyamaton keresztül hozták létre mind a performanszot, mind a részvételi akciót, valamint a teljes eseményt záró koncertet is”.

Schilling Árpád újra itthon

A projekt művészeti vezetője pedig nem más lesz, mint Schilling Árpád. Az egykori Krétakör alapítója, a hosszú évek óta külföldön élő és alkotó – s a hazai belpolitikát onnan gyakran kritizáló – 

rendező egyetlen alkalommal, a Freeszfe és a Budapest Brand meghívására dolgozik újra itthon. 

A szervezők arra is felhívják a figyelmet, hogy az esemény egyik különlegessége az lesz, hogy a nézők bejárhatják a CEU 2016-ban átadott, Nádor utcai campusát. Ezek a terek más alkalommal nem látogathatóak, a májusi egy egyedi lehetőség lesz végigjárni azokat.

A CEU mint intézmény és mint épület nyílt seb a főváros szívében” 

– fogalmaznak.

Disztópikus elmélkedés

A történet szerint 2034-et írunk, nyolc év telt el a HUXIT óta, s ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs- és Integrációs Központ – amely a Béke Szigete nevet viseli –, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően integrálódniuk a társadalomba. 

Az állam tudományos és spirituális eszközökkel támogatja a politikai, etnikai, szellemi, lelki és szexuális identitás, a hovatartozás megszilárdulását és a nemzeti közösség épülését” 

– áll a leírásban.

Az alkotók álláspontja az, hogy „a performanszban elmesélt történet csak a nagyon erős összetartás, a szolidaritás megvalósulásával kerülhető el, avagy a károk csak így mérsékelhetők”. 

Engedelmes középszerűség?

Az esemény leírásából az is kiderül: a résztvevőknek kisebb-nagyobb csoportokban kell majd alkotniuk, megoldásokat keresniük a játék vezetőinek támogatásával és irányításával.

Ez már nem ugyanaz az intézmény, már nem is intézmény, egy eszmeiség, 

amely azokra a fiatalokra épít, akik nem hajlandóak önként beolvadni az engedelmes középszerűségbe, 

épp ellenkezőleg: önként harcolnak a szellemi sötétség és hazug világértelmezés ellen, az egyéni szabadságáért és a társadalmi szolidaritásért. Ez az esemény ennek az eszmének a deklarálása, egy korszak mementója és egyben a remény kifejezése is” – olvasható az esemény beharangozójában.

A programsorozat végét egy örömzene koncerttel zárják majd. Az elhangzó dalok a Freeszfe hallgatóinak saját szerzeményei lesznek, amelyek  – mint fogalmaznak – „szintén reflektálnak mind a performanszban, mind a valóságban megélt szorongásainkra, félelmeinkre”. 

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­á­n­­y­o­­k­ ­­­v­­á­­­r­­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Vladiszláb
2024. március 14. 04:57
Nem arról volt szó, hogy Magyarország veszélyes hely a trianonba menekült, pedofil libsiknek?
balbako_
2024. március 13. 21:28
Schillingné kiveri mindenki farkát ez lesz a fő attrakció.
Lakat1983
2024. március 13. 18:07
Gecinagy igény volna rá! Kurvára hiánypótló!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!