Európának közel egyharmaddal kellene csökkentenie a gázfelhasználását

2022. július 10. 08:30

A jövő év első negyedévében az Európai Unió országainak akár 30 százalékkal is csökkenteniük kell a földgázfelhasználásukat, hogy felkészüljenek az orosz gázáramlás teljes leállására – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

2022. július 10. 08:30
null

Fatih Birol, az IEA igazgatója szerint „az Európába érkező orosz gázszállítások teljes leállása azt eredményezheti, hogy a tárolók töltöttségi szintje jóval az átlag alatt lesz a tél előtt, ami az EU-t nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozná”.

„A jelenlegi helyzetben nem zárnám ki az Oroszországból Európába irányuló gázexport teljes leállítását” – tette hozzá.

Az Északi Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos műszaki problémákra hivatkozva Oroszország júniusban 60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázszállításokat.

5 millió német munkahelye szűnik meg, ha Oroszország leállítja a gázszállítást

Az előző hét elején a németországi önkormányzati vállalatok szövetsége (VKU) arra figyelmeztetett, hogy az országban drasztikus energiaár-emelkedés várható, amely drasztikusan növelni fogja a csődbe ment vállalkozások számát.

„Ha rövid időn belül nem érkezik több gáz Oroszországból, akkor télen nagy problémáink lesznek. Rosszabb lesz, mint a Covid-19 járvány” – mondta Ingbert Liebing ügyvezető igazgató.

Liebling arra is figyelmeztetett, hogy ha a gázáramlás leáll, a vállalatok kénytelenek lesznek részben vagy egészben leállni – írta korábban a Makronóm.

Az előző hét elején a németországi önkormányzati vállalatok szövetsége (VKU) arra figyelmeztetett, hogy az országban drasztikus energiaár-emelkedés várható, amely drasztikusan növelni fogja a csődbe ment vállalkozások számát.  – mondta Ingbert Liebing ügyvezető igazgató. Liebling arra is figyelmeztetett, hogy ha a gázáramlás leáll,  – írta korábban a Makronóm.

Az európai földgáztárolók feltöltésének növelésére irányuló tervek nem bírnának ki egy teljes orosz leállítást, ha az az idei év negyedik negyedévéig bekövetkezne – állítja a ZeroHedge.

November elsejéig az Európai Uniónak 90 százalékig kellene feltöltenie a földgáztárolóit; egy teljes orosz leállás azonban ezt jelentősen csökkentené, ami a Bloomberg szerint az ICE Endex adataira hivatkozva

a földgáz árának újabb ugrásszerű növekedéséhez vezetne, amely már így is megháromszorozódott az előző évhez képest.

Egyesek szerint könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni

Az uniós döntéshozók következő lépésben a földgáz importját tervezik szankcionálni. Egyesek szerint

kifejezetten könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni a gázfogyasztás csökkentésén keresztül 

– állítja Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője egy Makronómnak írt elemzésében.

Ehhez a Politico szerint elég lenne otthon felhúzni egy pulóvert. Ugyanebben a cikkben idézik Margrethe Vestagert, az EU versenyügyi biztosát, aki a zuhanyzási idő csökkentését szorgalmazza az orosz elnök sarokba kényszerítésére. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Fatih Birol az európai lakások fűtésének 1°C-al való csökkentésében látja a háború megnyerésének kulcsát.

Borítókép: MTI

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. július 12. 18:35
A széndioxid csökkentésének ZÖLD lépései Nyugat Európában: - Az összes tehenet, disznót, kutyát... levágni! - Szénalapú erőműveket felrobbantani - A fa, szén, olaj tüzelésű kályhákat elkobozni, betíltani - A repülést betiltani - A gépeket, autókat is csak hétköznap és 'munkára' lehessen használni :) - Mindenki üljön otthon a valagán, ehhez kapjon alapjövedelmet! :)) - Karácsony Gelgelyt nevezze ki az EP az EU tanácselnökének!
Akitlosz
2022. július 12. 18:35
Az EU nem tud akkorát szívni, amekkorát megérdemelne. Benne Németország különösen.
Akitlosz
2022. július 12. 18:34
"Egyesek szerint kifejezetten könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni a gázfogyasztás csökkentésén keresztül – állítja Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője egy Makronómnak írt elemzésében." :-) Oroszországnak lesz elég gáza. Is. S nem az európai lakosságnak van baja Oroszországgal. Húzzon pulóvert az, aki megszavazta a szankciókat!
tetx
2022. július 12. 18:34
"Egyesek szerint kifejezetten könnyű lenne Oroszországot térdre kényszeríteni a gázfogyasztás csökkentésén keresztül" Gondolom miután megdöglött a tehén, sajnálkoznak hogy pedig még lett volna ötletük. Abban bízom, hogy ez kiváló alkalom lesz arra hogy egy súlyos válság után az összes ilyen üresfejű ostoba "véleményformáló" faszt elzavarják ahova való, le egy bánya mélyére dolgozni vagy ki a földre kapálni vagy elássák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!