Ezekben a bankokban tartják a legtöbb pénzt a világon

2024. március 29. 18:52

A lista első négy helyét a kínaiak foglalják el. Mintegy 20 ezer milliárd dollárért felelősek, ezzel a pénzintézetek összvagyonának több mint egyharmada az ő termeikben és számláikon lapul.

2024. március 29. 18:52
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A Visual Capitalist az S&P Global Market Intelligence adatai alapján egyetlen infografikába sűrítette a világ 50 legnagyobb pénzintézetét. Az adatok az egyes bankok teljes eszközállományát jelentik a legutóbbi (2022-es) időszakra vonatkozóan. 

Kínai világuralom, amerikai igyekezet 

A kínai bankok évek óta a lista legelőkelőbb helyeit foglalják el, a legutóbbi összesítésnél sem volt ez másképp. Az S&P szerint a négy legnagyobb ottani pénzintézet, az Industrial and Commercial Bank of China, a China Construction Bank, az Agricultural Bank of China és a Bank of China 4,1 százalékkal növelte a vagyonát 2022-ben, ami így összesen mintegy 20 ezer milliárd dollárt tett ki. Ez azt is jelenti, hogy a világ legnagyobb bankjai által birtokolt vagyon több mint egyharmada kínai pénzintézetekben hever – nem meglepő tehát az sem, hogy az ázsiai ország tizenöt legnagyobb vállalatából négy az itt említett bank.   

A kínaiakat az amerikai piac követi, a JPMorgané az ötödik, míg a Bank of Americáé a hatodik hely. Bár a tízes listán nincs több tengerentúli pénzintézet, az 50-es felsorolásban szereplő hat amerikai bank így is 13,7 ezer milliárd dolláron ül. A top 10-ben tehát négy kínai, két amerikai, két francia (BNP Paribas és Crédit Agricole Group), a japán Mitsubishi UFJ Financial Group, valamint egy brit, a HSBC Holdings foglal helyet. 

 

Csökkenő vagyon 

A lista legnagyobb bajnoka kétségtelenül a svájci UBS volt, amely 2021-es 34. helyéről hirtelen a huszadik pozícióban találta magát. Ennek oka a Credit Suisse bedőlésének mintaszerű és hibátlan kezelése volt, amelyet az állam és az UBS egyetlen hétvége alatt vezényelt le úgy, hogy a Credit Suisse 1,6 ezer milliárdos eszközállományát villámgyorsan átemelték az UBS-be.  

A sikersztorik ellenére az élet a bankoknál sem fenékig tejfel. A világ 100 legnagyobb pénzintézete valamivel kevesebb mint 112 ezer milliárd dollár fölött rendelkezett 2022-ben, ám ez az összeg 1,5 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző esztendőben. Az ok egyértelműen a globális gazdaságot nem kis mértékben megzavaró ukrajnai háború, a folyamatos jegybanki kamatemelések és az infláció voltak.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI 
Fotó: Shutterstock

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:53
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­­­k­­­ ­v­á­r­n­­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
gebsi1
2024. március 30. 09:01
Mindenki nyugodjon le, még néhány évig lesz csak ekkora jelentősége a pénznek, egyszerű csereeszköz lesz újból a felhalmozásának értelme nélkül, majd fokozatosan felszámolja önmagát. Az erőforrások megcsappanásával/elfogyásával egyenes arányban fog jelentéktelenné válni.
Patika
2024. március 30. 08:48
Jó, jó de az mind feleslegesen kinyomtatott, vagy pénzverdei hibás (inflációs) értéktelen többlet...
Nasi12
2024. március 29. 20:50
A pénz nem boldogít. A kubaiak boldogabbak mint a svájciak. Bár most elég nagy a baj náluk. Komolyabban, a konvertibilitás és a szabad transzfer is számít. A kínaiak nem vehetnek azt amit akarnak. Főleg Amerikában nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!