Májustól közös busz- és kerékpársáv a Bajcsyn

2013. április 11. 22:20

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013. május 1-jétől mindkét irányban buszsávot jelöl ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, amelyet a kerékpárosok számára is megnyit. A sávot kétkomponensű színes hidegplasztikkal burkolják.

2013. április 11. 22:20

A BKK szerint az autók számára a jelenlegi 2*3 forgalmi sáv fenntartása indokolatlan a környék sávelosztása, a fogadó Andrássy úti csomópont kapacitása alapján, így május elsejétől közös busz- és kerékpársávot jelölnek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, ezáltal újraélesztve a környék nappali felszíni tömegközlekedését. A fejlesztés részeként a 9-es autóbuszok a hét minden napján, egész nap a jelenlegi 109-es busz vonalán, Óbuda, Bogdáni út és Kőbánya alsó vasútállomás között közlekednek majd. 

A közös busz- és kerékpársáv kivitelezési munkáit a BKK Közút végzi saját kapacitásának felhasználásával. A munkák április másodikán kezdődtek. A minél zavartalanabb forgalom biztosítása érdekében a KRESZ táblák cseréjén túli munkákat lehetőség szerint éjszaka végzik. Nagyobb felületű marási és aszfaltozási munka a Bajcsy-Zsilinszky út Harmincad utca és József Attila utca közötti szakaszán 2013. április 19., péntek és 21., vasárnap között lesz. A kivitelezés során itt is az Andrássy úton már sikerrel vizsgázott kétkomponensű színes hidegplasztikot használják fel.

A biciklisek számára burkolati jelekkel biztosítják a csatlakozási lehetőségét az Alkotmány utcai, Andrássy úti és Károly körúti kerékpársávba. A járdán vezetett kerékpársávot a tervek szerint a bevezetést követő 3 hónap tapasztalatai alapján 2013 végéig megszüntetik.

A városvezetés és a BKK középtávú céljai között szerepel a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között a villamosközlekedés visszaállítása. Ennek érdekében „A fővárosi villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója – megvalósíthatósági tanulmány” című előkészítési projekt keretében többek között vizsgálják a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton új villamos pályaszakasz építését, mely összekapcsolná Káposztásmegyer és Dél-Buda villamoshálózatát. A tervezett nyomvonal a mai 14-es viszonylat Lehel téri végállomását kötné össze a Nyugati pályaudvar érintésével a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Deák téri 47-es és 49-es viszonylatok jelenlegi végállomásával, így megalapozva a belváros fokozatos gyalogosbaráttá alakítását, lehetővé téve a közúti forgalom további csillapítását a belvárosi területeken.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torzsmokus
2013. április 22. 23:04
Demszky talán körberöhögte a bringásokat/VEKÉseket/stb, később elment CMre tekerni PRból, de komolyan sose vette a témát. Ennek ellenére a civilek nem adták fel, szerveződtek, művelődtek, demonstráltak. Aztán Bp megválasztotta Tarlóst, Tarlós kinevezte Vitézyt, Vitézy bevette a Kerékpárosklubtól a BKK-hoz Bencze-Kovács Virágot, és azóta sínen vagyunk, függetlenül attól, hogy Tarlós mit gondol, merthogy ő nemigen szól bele a részletekbe (ahol az ördög lakik). Erre lehet mondani, hogy „a Demszky idejében vetett magok szökkennek most szárba”, de ehhez Demszkynek semmi, és Tarlósnak sem sok köze van.
OrangeOrder
2013. április 22. 23:00
Egyre jobb ez a város, de tényleg. Nem a Demszky-féle rohadás, hanem egyszerűen fasza dolgok épülnek, készülnek. Az autómániás MSZP-sek meg tajtékzanak.
RAMBO
2013. április 22. 23:00
Ez mindenképpen hiánypótló beruházás, tekintettel arra, hogy az említett útszakaszon néhány éve épült bicikliút a járdára. Ráadásul a Bajcsy ezen a szakaszon nem zsúfolt, a dugó az Andrássy úti kereszteződés előtt kezdődik - különösen, mióta leszűkítették ezt a részt a városháza előtt.
bookmark
2013. április 22. 22:59
Lehet tippelni, a buszok fogják a bicajosokat elütni vagy fordítva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!