Kudarcot vallhat Magyarország

2010. december 06. 09:42

Ilyen adórendszer mellett továbbra sem látni, miként lesz 400 ezer új munkahely és 4 százalék fölötti növekedés. Interjú.

2010. december 06. 09:42

Lát arra középtávon lehetőséget, hogy 4-5 százalékkal nőjön a gazdaság, mint ahogy ezt a kormány szeretné? Lehetséges, hogy kinőjük az államadósságot?

Nem. Ilyen adórendszer mellett továbbra sem látni, miként lesz 400 ezer új munkahely és 4 százalék fölötti növekedés. Bár ha Németország egyszer elkezd szárnyalni, amit nem sokan hisznek, az biztos sokat segít. A napokban a portugál pénzügyminiszter kijelentette, hogy eddig az ország stratégiája az volt, hogy kinövik az adósságot, de rájöttek, hogy ez szinte lehetetlen. Inkább komoly fiskális kiigazításba kezdtek.

Számomra most úgy tűnik, hogy a kormány az adósság kinövése érdekében mindent bevet.

Egyetértek a kormánnyal, hogy nagyon fontos kikerülni az adósságcsapdából, a növekedést beindítani, és a fiskális és az inflációs várakozásokat lehorgonyozni, mert akkor ide is tódulna a tőke. De most bizonytalanság van, így nemcsak késhetnek egyes beruházások, de el is fordulhatnak a befektetők az országtól.

Az utóbbi nyolc évben a túlszabályozás, a gazdaságpolitika és a jogrend kiszámíthatatlansága, a korrupció mind jelentősen csökkentette az ország vonzerejét a befektetők szemében. Ugyanezek a tényezők természetesen a hazai kisvállalatoknak sem kedveztek, ezért alacsony a beruházási ráta. Ráadásul a munkakínálat, az aktivitási ráta Európában az egyik legalacsonyabb. Ezekhez a dolgokhoz hozzá kell nyúlni, ebben teljesen egyetértek a kormánnyal. De nem lehet hirtelen csodát várni. Egy bizonyos kapacitás van a gazdaságban, amit fel tudunk használni. A gazdaság mesterséges felpörgetése – például alacsonyabb kamattokkal – csak szalmaláng jellegű fellobbanást hozhat. Nem lehet csak úgy kinőni az adósságcsapdát: neki kell állni az érdemi átalakításoknak.

Ezt ígérik is, februárra.

Nagyon remélem, hogy tényleg megvalósul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. december 06. 20:38
Nem akarok rosszindulatú lenni, de a közgazdászat kezd egyre inkább valamiféle horoszkópkészítésre és varázsgömbjóslásra hasonlítani. Senki nem tud semmit, mindenki reménykedik valamiben. Nem hogy a jövőről nem tudnak semmit, hanem a jelenről sem - annak a pénznek mennyi a reálértéke, amit megforgatnak manapság? Mennyi a fedezete? Mekkora az a pénz, ami a spekulációkra megy el és mennyi a valós beruházásokra? Meddig lehet még a pénzt anélkül szaporítani, hogy valós értéknövekedés lenne, vagy inkább: ha a reálértékek már nem gyarapodhatnak, hogy lehet mégis egyre több a tőke? Ezekre a kérdésekre válaszoljon egy közgazdász, és ha tud, akkor elhiszem, hogy tisztában van azzal, mivel foglalkozik. Mert ez így nekem olyan, mintha kőművesként úgy akarnék házat építeni, hogy azt sem tudom, hány köbméter homokot, cementet és sódert rendeltek, illetve, hogy mennyi téglám van.
slomovicz
2010. december 06. 20:29
Minden közgazdász elmehet a fészkes fenébe. Az eredmények, még egy közgazdászt sem igazoltak! Ha valahol javulás volt, azt NEM a közgazdászoknak köszönheti a világ. A szülök is " ha más nincs- legyen közgazdász" alapon választanak a gyereknek. :-)
elfelejtette
2010. december 06. 14:56
Kopits ráérzett arra, hogy ballib közgázmegmondó területen az eddigiek hiteltelensége miatt űr keletkezett, és ide próbál benyomulni. Közgáz-celeb akar lenni a csávó, mint pl. Bokros.
OmegaMale
2010. december 06. 14:03
Külföldre szakadt hazánkfia (ahogy nevezik magukat, érted rossz buszra szállt, elaludt és már Argentínában ébredt fel) + Tévedhetetlenség + kikezdhetetlen önbizalom (magyar IMF-referens '86-ban) + egy nagy bögre csakazértis + már-már indexes szintű libertárius polihisztor imidzs + bölcsek köve = Költségvetési Tanács tag egyenesen a vad Versenyszférából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!