News of the World

2011. július 26. 07:30

Aki valódi művészek helyett csak üres celebeket ismer, az a politikában is a demagógokat választja a felelős politikusok helyett.

2011. július 26. 07:30
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„A bulvármédia - még ha történetesen liberális vagy mérsékelt konzervatív tulajdonos kezében is van - a botrányhajhászással, a mindent leegyszerűsítő hangvétellel, a tőmondatos demagógiával maga nyitja meg az utat a hasonló eszközökkel dolgozó, de ordas célokat követő szélsőséges politikai erők előtt. A szabad választáshoz nem elég egy fülke, ahol idegen szemek ellenőrzése nélkül húzhatunk be egy keresztet egyik vagy másik kockába. A szabad választásnak az is feltétele, hogy a választó felelősen tudjon választani, a tőmondatos jelszavak mögött felismerje a jelöltek valódi motivációit, értékelje addigi és a jövőben várható teljesítményüket.

Ehhez árnyalt politikai viták, részletes elemzések és egymással vitatkozó publicisztikák kellenek, amelyek hagyományos fóruma a politikai sajtó. Ha ez ellehetetlenül, ha akár politikai, akár gazdasági nyomásra kiszorítja a bulvármédia, akkor nem lehet csodálkozni azon hogy egyre többen ülnek fel az olcsó és primitív kampányfogásoknak. Aki valódi művészek helyett csak üres celebeket ismer, az a politikában is a demagógokat választja a felelős politikusok helyett. A magyar progresszív erők is egészen más helyzetben lennének, ha a piac korlátlan szabadságról való téveszmék nem homályosították volna el előttük két évtizeden át ezeket az elemi igazságokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pascal
2011. július 26. 13:05
"Aki valódi művészek helyett csak üres celebeket ismer, az a politikában is a demagógokat választja a felelős politikusok helyett." Aki valódi újságok helyett csak Népszavát ismer, az a politikában is a demagógokat választja a felelős politikusok helyett.
Sola Scriptura
2011. július 26. 10:45
Nem, ezzel azt akarja mondani, hogy a bulváráradatnak köszönhetően egyszerűsödnek a gondolati sémáink, elfelejtünk a dolgok mélyére látni és ez kihat a politikai választásainkra is. És ebben speciel teljesen igaza van. Valahol tisztelem Hegyi Gyulát, ebben a mocsadék pártban egy őszinte és tiszta fószer. Nem is tudom, mit keres még köztük.
anticonstitutionelle
2011. július 26. 10:31
most ez azt akarja mondani, hogy a blikk olvasók nagyrésze Jobbikos fasiszta náci?
Mardel
2011. július 26. 08:01
Még szerencse, hogy egy magát szocialistának valló párt sohasem hivatkozott példaképként egy bizonyos Tony Blair nevű trágyadombra és pártjára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!