Marx és az ő igaza

2011. augusztus 23. 07:35

Marx e sorokat 144 évvel ezelőtt vetette papírra, de napjaink globális örvényléseit figyelve gyanúsan aktuáli­san hangzanak.

2011. augusztus 23. 07:35
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az interneten már régóta terjed egy Marx-idézet: »A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet.« Marx e sorokat 144 évvel ezelőtt vetette papírra, de napjaink globális örvényléseit figyelve gyanúsan »aktuáli­san« hangzanak.

Valószínűleg ezekre az eszmefuttatásokra is építhette Nouriel Roubini közgazdász szupersztár azt a minapi megjegyzését, mely szerint Marx had it right – Marxnak igaza volt. Az ügy pikantériája, hogy ez a Murdoch-birodalom legtekintélyesebb orgánumában, a Wall Street Journalban jelent meg. Márpedig e lap szellemisége aligha kapcsolható Marx életművéhez. Mivel a dolog elég képtelenül hangzik, ráadásul mi itt, Európa keleti felén Marx igazságával kapcsolatban sok-sok gyanús dolgot tapasztaltunk, ezért érdemes átgondolni Roubini okfejtését és a fenti Marx-idézet mélyebb tartalmait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coulegoger
2011. augusztus 23. 18:04
Csúnya magas labda. De már a blogon is lecsapták. Bogár annyira belelovallja magát, hogy az alapvető marxi tézisekre sem emlékszik. Marx ugyan szószátyár volt és még a legmélyebb ismerői sem tudhatják kapásból, hogy egy idézet valós-e, de erről az álidézetről messziről süt, hogy valami nem stimmel vele kapcsolatban: Marxnál szó sincs arról, hogy a munkásosztály valaha is jólétben él és hitelképes - magyarán megszűnik és középosztállyá lesz, nála a tőke a végletekig koncentrálódik, a proletár pedig végletekig elszegényedik... :S http://mandiner.blog.hu/2011/08/23/hoax_marxnak_dolt_be_bogar ej, ej, Bogár... :)
Sola Scriptura
2011. augusztus 23. 12:49
Azt kell mondjam, hogy Bogárnak - függetlenül attól, hogy az idézet hoax vagy sem - néhány következtetésben igaza van: 1. ha a tőkés a profit növelése érdekében kevesebb bért fizet, akkor ezzel az összkeresletet csökkenti, vagyis önmagát is megkárosítja, hiszen nem lesz, aki megvegye áruit 2. Az elmúlt fél évszázad globális szuperkapitalizmusa azonban az egész világot összenyitotta, és egyetlen, számára teljesen szabadon átjárható planetáris piactérré tette. Ezért aztán látszólag nyugodtan csökkentheti munkavállalóinak bérét, legfeljebb a világ más részeiben keres magának fogyasztókat, hogy profitját realizálja. Ám ez is csak átmeneti megoldás: egy idő után a globális kereslethiány a felszínre tör, és több nagyságrenddel súlyosabb, mélyebb, mindenre kiterjedő szuperválságokat okoz. És a végkövetkeztetéssel is egyet tudok érteni: ennek jeleit már látjuk is.
honphibu
2011. augusztus 23. 12:30
Ha Bogár elvtárs azt mondja, még Leninnek is igaza lesz a végén!
ergé
2011. augusztus 23. 12:12
Na de honnan tudja Bogár, hogy egy hoax 144 éve született? Amikor nem is? Csak úgy beleír a vakvilágba a Tanár Úr?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!