A valutacsaták kereskedelmi háborúvá válhatnak

2011. december 26. 14:04

Kapcsoljuk be a biztonsági öveket, mert egy rázós év jön!

2011. december 26. 14:04
Nouriel Roubini
VG.hu

„A valutaleértékelés egy zéró összegű játszma, emiatt ezt és a nettó export növelését nem tudja egyidejűleg minden állam végrehajtani. A monetáris politika szigorát enyhíteni lehet, mert az infláció nem ügy a fejlett államokban (a feltörekvőkben még kevésbé). A monetáris politika azonban veszít hatékonyságából a fejlett államokban, mert a probléma ott inkább a fizetőképesség hiányából ered, semmint likviditási problémákból.

Eközben a fiskális politika mozgásterét egyre szűkebbre szabja a deficitek és az államadósságok növekedése, a hitelminősítők és a kötvénybefektetők fellépése és a fiskális szabályok Európában várható szigorítása. A pénzügyi intézmények gazdálkodásában tátongó lyukak betömése, illetve a megmentésük politikailag népszerűtlen, a közel fizetésképtelen államok erre ráadásul képtelenek. A globális politikában pedig a fejlett gazdaságok és a feltörekvők világnézete, célja és érdeke egyre inkább ütközik.

Mindennek az lehet az eredménye, hogy a meglévő egyensúlyhiányok kezelésében le fog lepleződni, ha a fizetőképességi problémákat finanszírozási vagy likviditási látszatintézkedésekkel akarják leplezni, mert a dolog esetleg fájdalmas vagy rendezetlen restrukturálásba torkollhat. A gyenge versenyképesség és a folyó mérleghiányok kezelése pedig szükségessé teheti, hogy az euróövezetből néhány tagország kiváljon. A robusztus növekedés helyreállítása eléggé nehéz ügy az adósságleépítés és a gazdaságpolitikai eszköztár szűkülése nélkül is. De éppen ez az a súlyos kihívás, amellyel a törékeny és a kiegyensúlyozatlan globális gazdaság szembesül 2012-ben. Bette Davis egyik filmjének (Minden Éváért) parafrázisával úgy fogalmazhatnánk: Kapcsoljuk be a biztonsági öveket, mert egy rázós év jön!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2011. december 27. 01:31
Egyértelmű, hogy Teljesen értelmetlen és egyúttal emberiségellenes tett - egy általánosan r o m l á s t előidéző pénzrendszert fenntartani. -
asi
2011. december 27. 00:49
"a dolog esetleg fájdalmas vagy rendezetlen restrukturálásba torkollhat" Igen, de hogy lehet az, hogy a prevenció helyett, inkább hagyják hogy továbbra is károkat okozóan történjenek a pénzügyi folyamatok? Miközben látják, hogy egyre nagyobb az esélye az összeomlásnak? Noha lehetséges olyan megoldás, ami nem sért érdekeket. Miféle irányító értelmek azok, akik azonban nem használják a szürkeállományuk?
Akitlosz
2011. december 26. 18:11
Az rendkívül szomorú, hogy az infláció "nem ügy". A költségvetési hiány megszüntetése után a második legfőbb probléma. A sokat emlegetett államadósság ugyanis a költségvetési hiányok miatt emelkedik. Ha egyensúlyba hoznák a költségvetéseket, akkor az államadósságok sem nőnének tovább és valószínűleg lassan, de biztosan csökkennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!