Kerékpározz okosan!

2012. május 23. 13:38

A szabálytalanságokért kiszabható pénzbírságon túl, a fokozott balesetveszély miatt a testi épségüket is kockáztatják a gondatlanok.

2012. május 23. 13:38
antitézis
Élj tudatosan!

Szerencsére egyre jobban terjed a kerékpárhasználat. A magas üzemanyag árak, a romló színvonalú és drága tömegközlekedés, a biciklik trendivé válása, a lazasága, valamint a mozgás öröme miatt egyre többen, egyre többet használják.

A kerékpáros kultúra sajnos azonban még gyerekcipőben jár nálunk. Nem divat, sőt egyenesen ciki adni a biztonságra, és betartani a közlekedés szabályait. A kerékpár viszont nem játékszer, hanem jármű. A gyalogláshoz képest többlet jogokat és többlet kötelességeket jelent! Ezekről azonban nem tudnak a biciklisták. Honnan is tudnának? Azok számára, akik nem jártak még KRESZ-tanfolyamra, legtöbbször teljesen ismeretlen a közlekedés szabályrendszere. Akik vettek már részt rajta, azoknak pedig csak a motoros/autós vizsgán való átcsusszanáshoz szükséges információkat adták át oktatóik, de a KRESZ-t, vagy az egyéb közlekedésről szóló jogszabályok tartalmát alaposabban még ők sem ismerik, így a kerékpározásra vonatkozó részeket sem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hal1fan
2012. május 31. 17:51
A címben foglalt célkítűzéssel csak azonosulni lehet. Ámde.... Az nem igaz, hogy aki felül a drótszamárra (írni-olvasni már tudó személy) az nincs tisztában azzal, hogy a járdán "nem illik" tekerni. Lássuk be, olykor azt nem is lehet elkerülni. Nem szabályos, de érthető. A baj ott van, ha a járdán úgy akar haladni (úgy halad), mintha ő ott nem egy megtűrt valaki lenne, hanem az ő számára építették volna. A nézeteltérések forrása az ostobaságát mutató gyorsasága miatt adódnak. Akár lépésben is mehetne, de mit neki... Akárhányszor mentem "igen megfontoltan" a járdán, még nem volt gondom. Az ellenkezőjéről gyalogosként már sokszor meggyőződhettem...
bembo
2012. május 27. 13:58
Sajnos itt egy felületes tévhitet mutat be a cikk: elsősorban nem a kresz ismeretének hiánya az oka, ha a kerékpárosok nem tartják be a szabályokat. Nyilvánvaló, hogy a kerékpárosok számára a baleset nagy kockázattal jár, így nagy a nyomás rajtuk a biztonságosság irányába. Mindenféle szabálytól és lehetséges büntetéstől függetlenül, a bringás a lehető legnagyobb biztonságra törekszik. Mivel azonban a kresz szabályok és az infrastruktúra elavultak, gyakorta a szabályok betartása veszélyes. Így hát a bringásnak egyfelől tudnia kell a kreszt, hogy megjósolhassa a többi jármű viselkedését, másfelől tudnia kell az íratlan szabályokat, melyek a biztonságát garantálják. A biztonságos közlekedés nem a kresz ismeretétől függ, hanem a rutintól, melyet mindennapos városi kerékpározással talán fél év, egy év alatt egész jól elsajátíthat az ember. Ha valaki szabályos és biztonságos kerékpározást akar, változtassa meg a szabályokat és az utcákat. Addig is marad a jelenlegi kényszermegoldás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!