Görög másnap

2012. június 18. 07:33

A görögök lényegében ott tartanak, ahonnan pár hónappal ezelőtt elindultak. Elfogadják az EU–IMF-diktátumot, a bokrosi vízió valósággá válik.

2012. június 18. 07:33
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Ha a választásokat az első adatok szerint megnyerő konzervatív Új Demokrácia kormányt alakít is, a görögök lényegében ott tartanak, ahonnan pár hónappal ezelőtt elindultak. Elfogadják az EU–IMF-diktátumot, a bokrosi vízió valósággá válik. A társadalmi támogatás is papíron lesz csak meg, az első komolyabb lépés után az Új Demokrácia népszerűségi indexe lemegy mínuszba.
De egyáltalán, megoldást jelent-e az uniós terv? Brüsszelben ma úgy gondolják, csak ez a megoldás a görög bajokra.

A görögökre?

Nyilvánvalóan ez már elsősorban nem görög betegség. Athén távozása az eurózónából – akár önként, akár kényszerítve magát – csapást mérne a közös pénzre, azaz mindenkire, aki a »hidas« pénzzel fizet. Elsősorban Németországra, nem véletlen, hogy Berlin a görög projekt leghatározottabb támogatója. A történetnek persze van egy második oldala is: ahogy a görög összeomlás is elindítaná a dominókat, úgy a precedensértékű segélyezés is növelné a berlini kassza előtt állók sorát. Talán érdemes lenne legalább egy pillanatra megfontolni a válságot már 2006-ban megjósoló közgazdász, Nouriel Roubini szavait. Szerinte a megszorítási őrületnek véget kellene vetni, az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát. Angela Merkel persze ezt másképp látja, így Cassandra-Roubini Athénban aligha lesz megváltó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. június 18. 12:17
Tudja, kedves Szerző, tele van a f-f-fészerem az olyan "látnoki előrejelzéssel", hogy volt "a válságot már 2006-ban megjósoló közgazdász", aki ezt, meg azt javasolta. A VALÓDI közgazdászok még a szakmájukon kívül tudnak egy egészen icipici dolgot a futballról is. Nevezetesen azt hogy, ha az ünnepelt középcsatár a tizenhatoson belül, azzal a híresen gyors mozdulatával a kapu felé rúg, - egyszerre becsapva a védőt, és a kapujából kirobbanó kapust is -, hogy gólt érjen el, ahhoz az kell, hogy a LABDA IS OTT LEGYEN! NEM az a nagy dolog, hogy megmondjuk, mit csináljunk, hanem az, hogy hogyan, és mikor, és mibe beleavatkozva, hogy a legeredményesebb legyen az intézkedésünk. Ezt nem sikerült elmagyaráznia Tündér Gyurinknak (Mancs), amikor atyai jó barátja, és főnöke megkérdezte tőle, hogy mi is az a Bölcsek Köve, ami mindent megold, hiszen már a Bölcs a kétharmad által adott volt, csak az a fránya kő hiányzott hozzá...
OmegaMale
2012. június 18. 09:45
"a megszorítási őrületnek véget kellene vetni, az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát." Görögországgal ezzel kapcsolatban csak az a gond, hogy 1. Fletó-féle trükkök százai a görög könyvelési trükkökhöz képest (amivel eurójuk lett) pitiáner helyesírási hibák 2. A görögöknél eleve nem túl magasak az adók és mindenki minden baromságra juttatást, kedvezményt, támogatást segélyt stb. kap, így effektíve kevesen fizetnek kevés adót 3. A görögök eleve az értékükhöz képest túl magas béreket jutattak maguknak, elsősorban a közszférában (nem véletlen, hogy ekkora hiányt halmoztak fel, a hitelből termelésnek, szolgáltatásnak katasztrofális eredménye lehet, ha a méregdrágán előállított termék nem ér annyit, mint az előállítása vagy nincs is rá kereslet, a magyar építőipar is ebben a cipőben jár) 4. A görögök a választásaikkal mindenki tudtára adták, hogy Ők ennél több erőfeszítést nem kívánnak tenni. Tény, hogy a megszorítás éppen a hitelen alapuló növekedési elvű gazdaságnál egy nagy FAIL, de a görögök esetében a hitelért cserébe kb. a semmit kapjuk, hacsak nem árvereznek el egy pár szép helyet az országban. Őket, a mentalitásukat, a válságra adott zsigeri válaszaikat semmilyen könnyítés, semmilyen hitel nem fogja kimenteni ebből a helyzetből. Látható abból, amit csináltak, hogy úgy gondolkodnak, mint egy gyerek: lázadtak, majd kipakolták a bankautomatákat, bedöntik a bankokat, a boltokat, kicsit fosztogattak, sztrájkba léptek és most megpróbálják kivárni, amíg elévül az adósságuk... Vége a bazi nagy görög lagzinak és az utolsó fizetik a számlát.
bigyomail
2012. június 18. 09:44
Na mi van? Nem tetszik a konzervatívok győzelme, jobb lett volna az Eu és bankellenes kommunistáké? Vagy netán a csődöt okozó szocialistáknak kellett volna nyerni? El kellene már végre dönteni, hogy a Fidesz és a pártsajtó melyik oldalon áll!
Viktus
2012. június 18. 09:25
A görögök azt fogadták el, hogy így nagyjából a mi életszínvonalunk dupláját megőrizhetik míg az ész nélküli nagy pattogásban Bulgária alá esnének ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!