Miért jó és hogyan kell a buszsávban biciklizni?

2012. augusztus 15. 08:37

A KRESZ szerint csak ott szabad buszsávban kerékpározni, ahol ezt a jelzések megengedik.

2012. augusztus 15. 08:37
László János
kerekparosklub.hu

A közlekedőknek meg kell tanulni az új eszközök, így a busz-kerékpársáv használatát is. Néhány szabály, amit fontos betartani:

A kerékpár vezetője

– Amennyire csak lehet, haladjon egyenesen a buszsáv jobb oldalán a jobbra tartás szabálya szerint. Ha akadály miatt ki kell térnie, ne tegye hirtelen! Az irányváltást mindig előre jelezze!

– A buszsávban – mint általában az úttesten máshol is – csak egymás mögött haladjanak.

– Soha ne előzze a buszt jobbról, mert ott nem látható a vezető számára!

– Figyeljen a megállót elhagyó buszra. Ha a busz már indexel, amely azt jelzi, hogy a jármű elhagyni készül a megállót, ne előzze meg!

– Amennyiben távolról látja a régóta megállóhelyen álló buszt, lassítson, azt már ne kerülje ki, mivel a későbbiekben akadályozhatná haladását!

– Próbáljon szemkontaktusba kerülni a buszvezetővel!

– Kerülje a buszok akadályozását. Ha mellékutcából érkezik, inkább várja meg a közeledő autóbusz elhaladását, és csak utána hajtson rá a buszsávra. A háta mögött jövő autóbuszt lehetőség szerint keresztutcánál félrehúzódva engedje előre. Ez Önnek alig pár másodperc, miközben az autóbuszon utasok tucatjainak kedvez vele.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2012. augusztus 15. 12:48
meg a balesetre kell ügyelni legfőképpen..
Secnir
2012. augusztus 15. 12:42
mindamellett a kerékpárosoknak a buszsávban NEMCSAK a buszokra kell figyelniük, hanem -taxikra -segédmotoros kerékpárokra -nagymotorokra is.
Secnir
2012. augusztus 15. 12:40
"A közlekedőknek meg kell tanulni az új eszközök, így a busz-kerékpársáv használatát is. " b+ ezeréve benne van a kreszben... " Soha ne előzze a buszt jobbról, mert ott nem látható a vezető számára! " -ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ jobbról előzni tilos. ha már a kreszt emlegeti... "Próbáljon szemkontaktusba kerülni a buszvezetővel!" -ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ha a busz háta mögött halad a kerékpáros, akkor előzze meg, majd forduljon vissza? a sofőrök nem nagyon szoktak hátraszaladgálni kinézni, ők ugyanis a busz bal- és jobboldalán elhelyezett négyzet alakú fura eszközöket (tükröket) használják erre a célra. "A busz vezetője... Amikor elhagyja a megállót, ezt jelezze az indexszel," b+, PÁV vizsgával rendelkező sofőröket oktat ki a kreszről? ez komoly? "Jobbra kanyarodás esetén különösen figyeljen a biciklistákra!" lásd fentebb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!