A kockázatok némelyike veszélyezteti a növekedést

2013. szeptember 09. 17:28

Ha a felsorolt kockázatok közül csak egyik-másik realizálódik az ősz folyamán, az is vakvágányra terelheti a még mindig törékeny globális gazdasági kilábalást.

2013. szeptember 09. 17:28
Nouriel Roubini
Világgazdaság Online

„Végül van két nagy geopolitikai bizonytalanság is. Az első, hogy az USA és szövetségeseinek Szíria elleni, küszöbön álló támadása időben és a célpontokat illetően valóban korlátozott lesz-e, vagy szélesebb katonai szembenállás kialakulásához vezet. A törékeny globális gazdaságnak a legkevésbé az újabb olajárcsúcsokra van szüksége. Másodszor, egy éve az USA-nak sikerült meggyőznie Izraelt, hogy az iráni nukleáris fegyverprogrammal kapcsolatban adjon időt a diplomáciai eszközöknek.

Azonban sem a gazdasági szankciók, sem a tárgyalások nem vezettek eredményre, Izrael türelme pedig fogytán van. Ha nem is robban ki fegyveres konfliktus – amely egy nap alatt a duplájára növelné az olajárat –, a kardcsörtetés és a harcias üzenetek az energiaárak meredek emelkedését idézhetik elő.

Sok tehát az ismert ismeretlen. Némelyik kimenetele talán pozitívabb vagy kevésbé romboló a vártnál. De ha a felsorolt kockázatok közül csak egyik-másik realizálódik az ősz folyamán, az is vakvágányra terelheti a még mindig törékeny globális gazdasági kilábalást. A hibás gazdaságpolitikai lépések és a véletlenek »metakockázata« pedig továbbra is magas.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. szeptember 09. 21:07
Nem a végét kellett volna idézni, hanem az európai részt. El kell olvasni az eredetit.
puszika
2013. szeptember 09. 19:10
T.Roubíni Úr! Szakmailag, bevalljuk gőzünk nincs arról amit mond.Bizonyára Önnek igaza van.Bár ahányan nyilatkoznak,az annyi változat. De az Ön mondanivalója is CSAK A PÉNZ KÖRÜL FOROG!Egy átlagos polgár, tehetetlen,vérmérséklettől,anyagi helyzettől...stb függően reagál a változásokra ,amelyek az utóbbi 5-6 évben többnyire negatívak,azaz rosszra még rosszabb következik. Kell, szükséges az átlagpolgárt ilyen mélységig belevinni a világgazdaság rejtelmeibe?Mivel tehetetlen,ezért elkeseredett és dühös. A kérdés az,kik felelősek ezért?Úgy tudom Ön a liberálisokhoz sorolja magát és vannak még jónéhányan akik nem kis mértékben felelősek a világgazdaság válságáért. Ujabb és ujabb jóslatok helyett nem ezen kellene elgondolkoznia?
OberEnnsinnen
2013. szeptember 09. 18:06
"Azonban sem a gazdasági szankciók, sem a tárgyalások nem vezettek eredményre, Izrael türelme pedig fogytán van. " 1916-ban, amikor a projekt kézzel foghatóan testet öltött, valószínűleg nem gondolták: évtizedekig, vagy még annál is tovább tart. S hol van még a vége! Bár ne lenne vége, az azt jelentené: megegyeztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!