Nyissuk meg ajtóinkat!

2015. augusztus 28. 08:48

A zsidó felvilágosodás és emancipáció eszméje arra tanít minket a tórai és talmudi hagyományokkal egyetemben, hogy nincs olyan helyzet, amikor zsidóként megengedhetnénk magunknak azt, hogy ne segítsünk az elesetteken.

2015. augusztus 28. 08:48
Schönberger Ádám
Kibic

A zsidó felvilágosodás és emancipáció eszméje arra tanít minket a tórai és talmudi hagyományokkal egyetemben, hogy nincs olyan helyzet, amikor zsidóként megengedhetnénk magunknak azt, hogy ne segítsünk az elesetteken. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mikor jönnek az őszi ünnepek, az eső és a rossz idő, legyen hajlékuk szerencsétlenebb sorsú embertársainknak.

Sokáig gondolkodtam az akibic.hu főszerkesztőjének felkérésén, amikor a menekültkérdésről kérdezte a véleményemet. Vajon mi újat és érdekeset írhatnék a menekültkérdésről? Aztán megláttam a hírt, miszerint a TV2 Mokka című műsorában (!) közölte a főpolgármester, hogy bezáratná az — egyébként saját maga által javasolt — menekülteknek fenntartott tranzitállomásokat a pályaudvarokon. Ha ez így lesz, akkor azt a minimális védettséget is — fürdési és többé-kevésbé kulturált étkezési lehetőséget, helyet ahova le lehet fektetni a babát vagy az idős nagymamát — elveszik szükségben lévő embertársainktól.

Olyan emberektől, akik nagyrészt népirtás elől menekülnek.

Ezért és emellett szeretném megkérni minden felelősen gondolkodó, a holokauszt traumáit a családban hordozó és a kisebbségi lét tapasztalatával rendelkező valamennyi zsidó intézményt működtető felelős személyt: most, hogy jön az ősz, engedjétek fedélhez jutni intézményeitekben a menekülteket!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. augusztus 28. 17:56
KIBICnek semmi sem drága.
kjkj945
2015. augusztus 28. 17:47
""Nyissuk meg ajtóinkat!"" Pl. a Józsefvárosi pályaudvar ''új'' épületeinek ajtajait.
OberEnnsinnen
2015. augusztus 28. 17:21
"A zsidó felvilágosodás és emancipáció eszméje arra tanít minket a tórai és talmudi hagyományokkal egyetemben, hogy nincs olyan helyzet, amikor zsidóként megengedhetnénk magunknak azt, hogy ne segítsünk az elesetteken" Egyetértek. Talán kezdhetnétek a segítségadást az Iszlám Állam katonáival. Mondjuk így: az Arab Tavasz storno, inváziót befejezni, tévedés, ti is Iszlám Állam katonái, fejezzétek be, gyertek vissza, mindenki oda, ahonnan indultatok!
catalina9
2015. augusztus 28. 15:51
A PCgagyi tátikaduma: "A zsidó felvilágosodás és emancipáció eszméje arra tanít minket a tórai és talmudi hagyományokkal egyetemben, hogy nincs olyan helyzet, amikor zsidóként megengedhetnénk magunknak azt, hogy ne segítsünk az elesetteken." és a valóság: "...A bevándorlók ügyében maga Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek "fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön, vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek...."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!