Színlelt demokrácia?

2018. március 05. 10:00

Ha valós elhatározás van a mögött, hogy az európai politikai elit javítsa a kommunikációt az uniós állampolgárokkal, akkor az elitnek avval a gondolattal is meg kell barátkoznia, hogy a „nép” teljesen más elvárásokat fogalmaz meg, mint amit ők helyesnek és követendőnek gondolnak.

2018. március 05. 10:00
Csizmadia Ervin – Lakatos Júlia
HVG

„Az Európai Unió valóban megújulásra szorul. Reybrouckék cikke rámutat arra, hogy kell és lehet konstruktív kritikát megfogalmazni. Javaslatuk pontosan arra a demokrácia-deficitre vonatkozik, amit a magyar kormány is sérelmez, azonban olyan módon fogalmazza meg, amely kompatibilis az Európai Unió mainstream vonulatának értékrendjével is. Már ha valóban van megvalósítására politikai szándék, s Macron elképzelése nem csupán közérzetjavító PR-lufi. Ha valós elhatározás van a mögött, hogy az európai politikai elit javítsa a kommunikációt az uniós állampolgárokkal, akkor az elitnek avval a gondolattal is meg kell barátkoznia, hogy a »nép« teljesen más elvárásokat fogalmaz meg, mint amit ők helyesnek és követendőnek gondolnak. 

De van még itt valami, ami talán a konkrét ügynél is fontosabb. Két okból kell erről a témáról beszélnünk. 1. A magyar közéletben általában mindent a felületen kapargatunk. Esetünkben Macron tesz egy javaslatot, a magyar kormány negatívan reagál. És ennyi. Ki a hunyó? Naná, hogy a magyar kormány. Meglehet, így van, de elegánsabb lenne talán megismernünk más véleményeket is. Máskülönben tényleg oda jutunk, hogy Európában egyetlen politikus van, aki mindennel szembemegy, és ez Orbán Viktor. 2. Vannak más ügyek is, amelyek megítélésében koránt sincs európai konszenzus. Botorság ezért úgy láttatni őket, mintha lenne. A jövőben élni fogunk a lehetőséggel, hogy akár az ellenzék, akár a kormány akar valamit a maga egyoldalúságában elénk tárni, arra egy-egy neves nemzetközi szakértő árnyaló véleményével válaszolunk.

Tesszük mindezt a gondolkodás nyitottsága és a vélemények szabad ütközése, azaz: a nem színlelt demokrácia jegyében.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arton
2018. március 05. 19:21
"Európában egyetlen politikus van, aki mindennel szembemegy, és ez Orbán Viktor. " Kezdetben valóban egyedül volt de most már nincs egyedül:) és mindennel nem megy szembe,csak az eszetlen döntésekkel. Hajrá Magyarország. Hajrá Magyarok!
Mich
2018. március 05. 19:01
Macron "konzultációját" a "magyar" Köcsög (a magyar kormány konzultációjával szemeben) szerette, még egy (kamu) javaslatot is küldött a franciának..., akkor nem értem, mi baj lehet vele...
néhai Ch.Pilot
2018. március 05. 15:58
Ki volt az a(z eddig) 11 hazaáruló, aki lájkolta a H(éber) V(ilághatalmi) G(árda) hetilapjának cikkét? Ki az a barom, aki elhiszi egy szavukat is? Pláne azt, hogy Magyarországnak jót akarnak? Ki hiszi el ezt az álszent mondatukat: "Tesszük mindezt a gondolkodás nyitottsága és a vélemények szabad ütközése, azaz: a nem színlelt demokrácia jegyében." A HVG színlelt újságírás - valójában magyarellenes propaganda.
marko11
2018. március 05. 11:07
lassan tényleg oda jutunk, hogy Európában egyetlen politikus van, aki mindennel szembemegy, és ez Orbán Viktor és vajon ez jó politika-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!