Az EU csak akkor lehet sikeres, ha minden tagja elégedett

2020. szeptember 19. 16:04

Ma már látjuk, hogy hova vezetett a brüsszeli bürokráciát hatalmába kerítő neoliberális gazdaságpolitika.

2020. szeptember 19. 16:04
Szakáli István Loránd
Origo

„Ma már látjuk, hogy hova vezetett a brüsszeli bürokráciát hatalmába kerítő neoliberális gazdaságpolitika. Az Unión belül újabb törésvonalak és egyensúlytalanságok jöttek létre, az euró elhibázott bevezetése a tagállamokat adósokra és hitelezőkre osztotta (Lóránt Károly: Az Európai Unió jövője és Magyarország mozgástere, Kairosz Kiadó, 2015), alacsony növekedési ráta, magas munkanélküliség és növekvő államadósságok, katasztrofális demográfiai helyzet, aminek eredményeképpen az EU gazdasági és geopolitikai súlya tovább csökkent. Ezen strukturális problémák kezelése a mai Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívás, megspékelve a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági, valamint a migrációs válsággal.

Tagadhatatlan, hogy az Unió szintjén megszülettek egyes stratégiák és szakpolitikai intézkedések, amelyek a problémákat észlelve kísérletet tesznek a kihívásokra választ adni és 21. századi irányba helyezni az EU gazdaságát. Ilyennek tekinthető az adatgazdálkodásra (big data) és mesterséges intelligenciára fókuszáló Európai Digitális Stratégia, vagy a gazdaság zöldítését elősegítő Körforgásos Gazdaság Stratégiája.

Ezek azonban csak akkor válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha reális célkitűzéseken alapszanak, megvalósításuk nem válik öncélúvá és az európai emberek és vállalatok érdekeit szolgálják.

AZ EURÓPAI EGYÜTTMŰKÖDÉSNEK VALÓS SZOLIDARITÁSON ÉS BIZALMON KELL ALAPULNIA

és ideje azt is belátni, hogy a 21. századi EU csak akkor lehet sikeres, ha annak minden tagja egyenként elégedett és önmaga lehetőségeihez képest sikeres is. Ebbe annak is bele kell férnie, hogy az „európai értékek" megítélésében is lehetnek eltérések. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy senkinek sincs joga ideológiai alapon ítélkezni mások felett csupán azért, mert más értékek mentén képzeli el létezését. Ha nem így lesz, attól még lehet német, magyar, francia vagy lengyel sikerekről beszélni, de az nem az EU sikere lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. szeptember 20. 21:14
Lehetni lehet sikeres az EU. Csak nem az. Tilosnak nem lenne tilos.
bagira
2020. szeptember 20. 20:21
Ursula megválasztása után kijelentette a kettős mércét nem szünteti meg , nyugati tőkés országok ebből gazdagodnak , nyugati bérek felét fizetik ugyan azért a munkáért . Brüsszel a keletik blokkot nem engedi a nyugati életszínvonalhoz emelkedni . Eu bővítés gyarmatosítás .
lhotx
2020. szeptember 20. 15:37
"adósokra és hitelezőkre osztotta" tagállamait. Az EU és az ő hitelezői! Na, ez jó vicc! Aki felszámoló-hiénaként viselkedik, azt nyilván nem vadász-passzió hajtja. Kénytelen vele. Már csak a nyugati médiavilág (maga is egy csőd!), ami azt szajkózza, hogy NEKIK és OTT még mindig megvan a képességük, hogy bárkinek és bármeddig és bármennyit... Közben taknyuk-nyáluk összefolyik, annyira kéne tarthatniuk a lépést Kínával, Oroszországgal -- az összes nem kaszinózó résztvevővel.
tölgy
2020. szeptember 20. 11:14
Régebben volt egy sirám: nem tudom, kit kell felhívni, ha az EU-val akarok beszélni. Most már van! Hívjátok nyugodtan gyuri bá'-t! És... és ez a zEu-ban a bajok gyökere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!