Mindent visszaszerzünk

2020. október 26. 09:35

A kutatóhálózat elvétele olyan, mintha egy 50 éves fát próbálnának kirángatni gyökerestül, aztán valahol máshol újra elültetni. Interjú.

2020. október 26. 09:35
Dr. Freund Tamás
Válasz Online

A nagy falat mégsem a Lendület vagy az OTKA, hanem a teljes leválasztott kutatóhálózat. Maróth Miklós annak a visszaadásába is bele fog menni?

Nem hiszem, hogy ez elnök úron múlna, és nem is az Akadémián. Úgy is el tudom képzelni, hogy vele együtt térne vissza az Akadémiára, mint egy külön »alfejezet« az Akadémia költségvetési fejezetén belül. Vagyis maradhat a kutatóhálózat jelenlegi irányítási struktúrája, akár a vezetőtestület tagjai is, valamint a finanszírozás módja is. Ez lenne a »kétfejű sas modell«, melyben az egyik fej a köztestület elnöke, másik pedig a kutatóhálózat elnöke. És a parlament a kettőnek külön szavazza meg a büdzséjét.

Akkor ez nem csak szimbolikus lenne?

Nem. Kezdettől azt próbáltam elmagyarázni Palkovics miniszter úrnak is, hogy a kutatóhálózat elvétele olyan, mintha egy 50 éves fát próbálnának kirángatni gyökerestül, aztán valahol máshol újra elültetni. Most is úgy érzem, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat gazdátlanul, igazán sehova sem tartozva létezik. Lebeg az éterben, miközben a kutatók elbizonytalanodtak, mégpedig jogosan, hiszen kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni velük a következő években. Ebből a szempontból az sem számít sokat, hogy a kormány most beletett a kutatóhálózatba rengeteg pénzt. Az 50 éves fát sem lehet átültetni, hiába trágyázzák agyon az új helyen. A tápanyag kevés, ha a millió hajszálgyökér elszakadt.

Ha már hajszálgyökerek: az Akadémiai Dolgozók Fóruma nevű érdekvédelmi csoportosulás jó ideje tiltakozik az ellen, hogy megszüntessék a kutatóhálózatban dolgozó tudósok közalkalmazotti státuszát. Ha önön múlna, maradna a dolgozók jogi helyzete vagy sem?

Nem vagyok jogász, munkajogász még annyira sem, de tájékozódtam a kérdésben. A fő különbség, ugye, hogy a közalkalmazotti státuszú dolgozótól sokkal nehezebb megválni. Nézzük egy intézetvezető szemszögéből: ha valakinek sokat fő a feje azért, mert sajnos van egy alkalmatlan kollégája, de a szabályozási környezet miatt nem tud tőle megválni, akkor neki nagy könnyebbség a közalkalmazotti státusz megszűnése. Nem biztos, hogy jobb munkateljesítményre motivál, ha valaki be van betonozva az állásába.

Tehát nem tartja ördögtől valónak a váltást.

Elméletben nem.

Hogy a napi tudománypolitikai részt lezárjuk: mit szól ahhoz, hogy elődje, az MTA korábbi elnöke, Pálinkás József pártot alapított, és Orbán Viktor ellen méretné meg magát a választáson?

Megfogadtam, hogy aktuálpolitikai ügyeket nem kommentálok. Sem én, sem az Akadémia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 27. 04:45
A cikkből idézek: "Szörényi Levente, akivel egyik fontos kormányzati beszélgetőtársa egyszer csak közölte, hogy "nagyon nem szereti ezt a Koppányt, akit mi a darabban megírtunk Bródyval, szóval, ha még terveink vannak a művel, netán támogatás is kellene azokhoz, valamit csináljak vele..."" Ehhez volt adva egy link, azt is idézem: "Szörényi: Nagyon fontos emberrel találkoztam... - Kivel? Szörényi: Nem lenne korrekt névvel kikotyogni, s amúgy is: a jelenség a fontos, nem a személy. Nagyon barátságos volt először, még a Holdvilágárokban folytatott ásatásainkról is kérdezősködött. Később aztán közölte, hogy nagyon nem szereti ezt a Koppányt, akit mi a darabban megírtunk Tinivel. Szóval, ha még terveink vannak a művel, netán támogatás is kellene azokhoz, valamit csináljak vele. - Koppánnyal? Szörényi: Igen. - Hogy írjon át egy 37 éves darabot a fontos ember kedvéért? Bródy: Amelynek ráadásul mindenki tudja kívülről a szövegét! Szörényi: Igen! Agyrém. Tűnődtem, vajon mit szeretett volna látni. Angyalszárnyas, tépelődő Koppányt? Magát jobboldalinak, konzervatívnak mondó kormány idején történt ez, holott még az elvtársak is képesek voltak kezdeni valamit Koppánnyal. Beleképzelték Nagy Imre figuráját, ő tehát a vesztes hőzöngő, szuper volt nekik úgy. És pont ez a mostani társaság nem tud mit kezdeni az István, a királlyal? Bródy: Levente, tudod, mit jelent ez? Azt, hogy ha ma írnánk meg, sokkal nehezebben kerülne színpadra - ha egyáltalán. Szörényi: Hogyne. Ezt már számtalanszor átgondoltam. Ma nem biztos, hogy be lehetne mutatni. Itt tartunk. Napi politikai ügyekkel egyébként nem foglalkozom egy ideje, de ez azért elkeserítő tapasztalat." https://www.valaszonline.hu/2020/07/06/szorenyi-brody-konnyuzenei-program-pim-interju/
fusi.misi
2020. október 26. 23:55
Ahogy volt vulgár marxista az átkosban, úgy látom a kommentekből, hogy van vulgár fideszes is.
tango47
2020. október 26. 22:57
Karácsonytól lopja a retorikát, ami nagy szégyen.
LAW AND ORDER
2020. október 26. 21:46
Ha ennyire erős az akadémián a sorosista befolyás, akkor át kell vágni a gordiuszi csomót! Szétzavarni és tiszta emberekkel újat alapítani!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!