Nem lesz Magyarországon színes forradalom

2023. február 21. 11:19

Külső igény volna rá ugyan, de a belső feltételek nem adottak. Stabil támogatottságú vezetést létező népharag nélkül nem lehet színes forradalommal leváltani.

2023. február 21. 11:19
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Megihlette a magyar közélet egyes szegleteit Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) vezetőjének múlt heti budapesti látogatása – Jurák Kata a Pesti Srácok hasábjain, Földi László titkosszolgálati szakértő az Ultrahang adásában vetette fel annak lehetőségét, hogy az USA színes forradalommal próbálná elsöpörni az Orbán-kormányt.

A USAID-del szembeni bizalmatlanság persze nem alaptalan. Ez az elméletileg humanitárius segélyezésre szakosodott szervezet tartotta különböző, a gyakorlatban kevéssé hasznosuló segélyek és a gazdasági fejlődés ígéretének segítségével a kapitalista világrenden belül a harmadik világ egy tekintélyes részét,

hidegháborús fegyver volt, amelynek már maga a neve is hazugság

– s ez ma már nem csak holmi posztszovjet károgás, hanem fősodratú tananyag a Nyugat fejlesztéspolitikai iskoláiban is. Ha tehát az USA Magyarországon véletlenül pont nem arra használná a USAID-et, amire való, az nem lenne precedens nélküli.

Ennek ellenére azt mondom: nem lesz Magyarországon semmiféle színes forradalom. Akkor sem lesz, ha külső igény volna rá. A belső feltételek egyszerűen nem adottak.

Amikor színes forradalmakat elemzünk – kiváltképp a napjainkban jó okkal legtöbbet pertraktált 2014-es ukrajnait –, gyakran elfelejtjük, hogy egy színes forradalomnak nem csak külső komponensei vannak, hanem belsők is. Nem elég az amerikai akarat, a helyi kormánynak is tisztesen el kell szúrnia valamit – enélkül ugyanis nem alakul ki az a valós népharag, amire aztán ráülhetne a színes forradalmak jól bejáratott gépezete.

Stabil támogatottságú vezetést, létező népharag nélkül nem lehet színes forradalommal leváltani.

Ukrajnában a 2014-es gyalázatnak Viktor Janukovics akkori ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök ágyaztak meg szoros együttműködésben. Vlagyimir Putyin – mint az a mából már látszik, végtelenül balga módon – nem fogadta el a Janukovics által felajánlott alkut, mely szerint Ukrajna az (egyébként Oroszországnak is kifejezetten hasznos) EU-s gazdasági társulásért cserébe elköteleződne a semlegesség mellett.

Helyette Putyin az oroszellenességgel éppen nem vádolható Janukovicsra ráfogta a gázfegyvert, és válaszút elé állította: vagy olcsó orosz gáz lesz, vagy EU-s társulási szerződés, a kettő együtt nem megy. Ekkor Janukovics – népszavazás kiírása helyett, amely az ilyen súlyú válaszutakon értelemszerű – önhatalmúlag az olcsó orosz gáz mellett döntött, kihívva ezzel maga ellen minden olyan ukránt, aki az Unióban látta a jövőjét.

Így keletkezett a táptalaj a majdani forradalomhoz – kellett hozzá Putyin zsarolása és Janukovics politikai hibája is.

És akkor a 2020-as belarusz eseményeket – amelyek esetében igencsak kérdéses, hogy egyáltalán tekinthetők-e színes forradalomnak – csak futólag említem.

A 2020-as belarusz választások utáni forradalmi helyzet soha nem állt volna elő, ha Aljakszandr Lukasenka (igaz, masszív orosz nyomásra) nem rúgja fel a diktatúráért cserébe orosz pénzen viszonylagos jólétet biztosító belarusz társadalmi szerződést, majd nem csalja el arcátlan és végtelenül átlátszó módon a választásokat.

Mi a tanulság?

A színes forradalomhoz rossz kormányzás is kell.

Az kell, hogy a kormány nyilvánvalóan, szándékoltan szembemenjen állampolgárok millióinak gazdasági és politikai érdekeivel, ezáltal felépítve magával szemben egy olyan ellenzéki mozgalmat, amelyre aztán ráülhetnek a kormánybuktatásban érdekelt külső erők.

Ha Magyarországon bármikor is lett volna esélye egy színes forradalomnak, az talán a tavalyi év második féléve volt. A kormány szűkítette a rezsicsökkentést, ennek – és a forint mélyrepülésének, no meg a durván megugró céges energiaköltségek beárazódásának – köszönhetően repülőrajtot vett és uniós csúcsra tört az infláció, és a kormány nyár végéig (egyébként a Bizottság kérésére) nem kommunikálta, hogy az ország kínjaihoz nagyban hozzájáruló EU-s viták feloldása érdekében milyen vállalásokat tett. Aki nagyon úgy akarta látni, láthatta úgy, hogy a kormány súlyosbítja az inflációs helyzetet. Erre talán felépülhetett volna valamiféle színes forradalom.

De most, amikor az infláció minden valószínűség szerint tetőzött – az élelmiszer-infláció biztosan –, az élelmiszerárstopnak vége van, az üzemanyagárak csökkennek, a rezsihelyzet nem súlyosbodik, a cégek energiaköltsége a TTF mélyrepülésének köszönhetően egyelőre mérséklődik, bizonyossá vált, hogy az EU-s pénzeket nem veszítjük el, ráadásul év eleje, azaz béremelési-bértárgyalási szezon van, mégis mire építene bárki színes forradalmat?

Aki tavaly nem kapcsolt, az most mit akar? Hol van itt az elengedhetetlen komponens, a népharag?

Jóformán

teljesen mindegy, mik az Egyesült Államok szándékai, népharag nélkül nem lesz forradalom.

Semmi nem lett volna anélkül sem Ukrajnában, sem Szerbiában, sem Kirgizisztánban, sem sehol.

S nemcsak a helyzet enyhül, de az is nyilvánvaló, hogy a kormány nem súlyosbítja azt. Tarthatatlan állítás, hogy a kormány ne tenne meg mindent az uniós pénzek felszabadításáért. A kormány inflációs áron megvett szociális intézkedését, az élelmiszerárstopot minden valószínűség szerint kivezeti, a kamatnövekedés kiküszöbölésére kerülőutakat kínál, a rezsicsökkentést fenntartja, a közszféra béreit lehetőségeihez mérten emeli, a legdurvább potenciális szankciókat – az atom-, az olaj- és a gázszankciót – kivédi. Nem dolgozik a saját népe ellen. Nincs is fortyogó, napról napra növekvő népharag – a forradalmároknak nincs mire ráülni tehát.

Nem lesz semmiféle színes forradalom – nem azért, mert nincs igény rá, hanem azért, mert nincs táptalaj. Sem ingyen, sem négymilliárd forintnyi guruló dollárért. De e szavakkal nem hátradőlésre buzdítok, csak reális helyzetértékelésre. Az Egyesült Államok vigyázó szeme alatt ugyanakkor dolgozni is kell azon, hogy ne legyen népharag. Szakpolitikai hibák nem férnek bele – nehogy helyzet társuljon az igényhez.

 

Nyitókép: Dark Side of the Moon, Pink Floyd (Wikipedia)

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holi holi
2023. február 23. 12:29
Matyi, azért mérget ne vegyél rá. Kérdezd meg a debrecenieket, kérdezd meg a tanárokat, kérdezd meg a diákokat, kérdezd meg az egyetemistákat, kérdezd meg az orvosokat, kérdezd meg a kirúgott katonákat, kérdezd meg a volt katásokat, és akkor még az ellenzéki szavazókról nem is beszéltem.
Hazafi Teddymackó
2023. február 22. 09:03
Azt azért, tudod, hogy sokaknak az volt, sokaknak meg "szabad" választása volt, oltás szabad akaratból, vagy műtét lemondása. A csapból is Rusvai, meg a Cecília és a főmentős folyt, hogy "mentsünk életeket", na ja...! Mellesleg, az mRNA és vektorvírus vakcinákról beszélünk, a sinopharm egyik sem, azzal baj sem volt. Viktorunk is azzal oltatta magát, ha jól tudom. Ez is járulékos, de sokatmondó adat. Azt is tudod, ugye, hogy az oltásról azt mondták, nincs mellékhatása, illetve hogy a fertőzés átadását megakadályozza? Azt ttudod, ugye, hogy népes országok statisztikái igazolják, az oltottak körében magasabb volt a koronavírus okozta megbetegedések száma? Akkor most ha nemzetközi szinten előbb minden szépen kiderül, hogy érjük el, hogy a magyarországi nyilvánosság ebből lehetőleg semmit ne tudjon meg? Micsoda emberek az ilyenek? Szoktál tükörbe nézni? És jó érzés?
Akitlosz
2023. február 22. 00:21
"Semmi nem lett volna anélkül sem Ukrajnában, sem Szerbiában, sem Kirgizisztánban, sem sehol." Javaslom utánanézni a CIA által szervezett brazíliai puccsnak. Milyen népharag volt ott?
Akitlosz
2023. február 22. 00:20
"Jóformán teljesen mindegy, mik az Egyesült Államok szándékai, népharag nélkül nem lesz forradalom." :-) Óriási hiba ennyire alábecsülni egy ekkora ellenfelet. Vagyis izé, egy ekkora szövetségest. Maga a magyar kormány adott kiváltságokat az amerikai haderőnek Magyarországon. A KRESZen kívül semmilyen magyar törvény nem vonatkozik rá. A magyar hatóságoknak joguk sincsen fellépni az amerikai katonákkal, diplomatákkal szemben. Meg eleve a szerző logikája nagyon sántít. Ha megalapozott lenne a szerző idézett véleménye, akkor meg sem született volna ez a cikk. Ebből a cikkből is éppen az látszik, hogy a narancssárga hatalom komolyan számol egy amerikai felforgató akcióval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!