Lebontják a szocializmus utolsó leheletét, begyógyul a seb a Gellért-hegy oldalán

2023. december 16. 20:35

Megkezdődhet a bontás a Somlói úton, a Munkásőrség katonai erődnek látszó egykori parancsokságának helyén világszínvonalú oktatási intézmény épül. A Németh Lajos-díjas művészettörténész szerint nem csupán műszakilag, morálisan sem volt megmenthető az objektum.

2023. december 16. 20:35
Klein Ron

„Ez az épület nem alakítható át. A műszaki szakemberek mondják, nem én, a művészettörténész, aki csak körbejárta kívül és belül. De ez csupán az egyik szempont. A Munkásőrség egykori országos parancsnokságának épületében senki sem szeretne élni, dolgozni, tanulni” – jelentette ki Sulyok Miklós a kritikus állapotú Somlói úti ingatlanról, amelynek megkezdődhet a bontása, tehát az első nagy lépés afelé, hogy megvalósuljon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjának helyet adó, világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező oktatási intézmény.

A Németh Lajos-díjas művészettörténész kiemelte, az épület funkciójában és minőségében az akkori kort szolgálta, kívülről a zöld színével, a kis nyílászárókkal, a vastag falakkal szándékosan erőd, katonai objektum benyomását kelti.

A budai dombokon, a társasházak között ez a durva megjelenésű épület félelmet okozott és hatalmat sugárzott

– tette hozzá az ingatlanról, amely a szakértők szerint átalakíthatatlan és felújíthatatlan, azaz nem csupán oktatási célra alkalmatlan, hanem minden szempontból menthetetlen.

Kritikus állapotban van a bontásra váró Somlói úti ingatlan. Forrás: MCC

Egyszerű irodaházként hivatkoztak rá

A Somlói úti főépület – amelyben később a Balassi Intézet is működött, néhány éve vált az MCC központjává – műszaki átadása 1985 áprilisában történt meg, és bár több felújításon átesett azóta, állapota folyamatosan romlott, hiszen már az építkezés során sem volt megfelelő a külső és belső megvalósítás minősége. A munkálatok természetesen nagyrészt titokban zajlottak, a dokumentumokban végig egyszerű irodaházként jelölték meg.

A Munkásőrség épülete sötét volt, pedig Budapest egyik legdrágább telkén valósították meg a terveket

– írta akkor a Reform című lap. Mondhatni azt is, hogy a székházat a szocializmus utolsó lehelete fújta a Kocsis rétre.

A Munkásőrség kegyetlen katonai is megfordultak itt

A Munkásőrség Központi Törzs- és Alegység-parancsnokképző Iskoláját – az MCC későbbi kollégiumi épületét – is befogadó telken sajnos olyanok is megfordulhattak az MSZMP párthadseregeként funkcionált Munkásőrség tagjaként, akik például határőrként a nyugatra menekülők után lőttek.

A Munkásőrséget 1957-ben alapították, eleinte a „rendszer védelme” volt az elsődleges feladata, soraiban olyanokkal, akik büntetett előéletűek – ám ez nem számított, csak a politikai bűncselekmények elkövetőit zárták ki. Később a határmenti egységekhez is csatlakoztak a tagok, a bűnüldözés mellett a „rendszeridegen elemek” vegzálása, megfélemlítése is mindennapi tevékenységük részét képezte.

Az egész városé lesz az új MCC-központ

Okkal mondja tehát Sulyok Miklós, hogy ebbe az épületbe finoman szólva sem felemelő a belépés, a zord külső után az ember nem akarja tudni, mi mindent láttak a falak odabent. Nem véletlenül nyilatkozta a tervpályázati bizottság döntését követően a beruházással kapcsolatban Csányi Éva, az I. kerület akkori főépítésze, hogy

az egyik legfontosabb változás az új MCC-központtal, hogy végre olyan intézmény létesül a Gellért-hegy oldalán, amihez kedvük támad a környéken élőknek is közelebb menni, mert nem csak az MCC-é, hanem az egész városé lesz.

Egészen más látványt nyújt majd az új MCC-központ. Forrás: MCC

A két monstrumból egyetlen világszínvonalú épület alakul Ferencz Marcel Ybl-díjas és újdonsült Príma Primissima-díjas építész vezetésével, akinek álma, hogy az örök értéket hordozza magában az új létesítmény. A szakember elmondta, reményei szerint kiegészítő tanulmányként szolgál majd az MCC tehetségeinek, hiszen az építészet tanítani is képes – az új falak pedig egészen biztosan más üzenetet viselnek majd magukon, mint a bontásra várók az elmúlt 50 évben.

Ezt is ajánljuk a témában

Az építészet sokkal nagyobb kockázat a költészetnél – Ferencz Marcel a Mandinernek

Minden építésznek ki kell állnia a társadalom színpadára, a teljesítményét pedig meg fogják ítélni – vallja Ferencz Marcel építészmérnök, aki szerint „elhamarkodott volt annak idején szakítani a múlttal, gyökeresen fölforgatni a kulturális talapzatainkat”. A Napur Architect vezetőjét a Néprajzi Múzeum és az MCC épületeiről, építészeti pályájáról és filozófiájáról kérdeztük!

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. december 17. 12:58
Bástyaelvtárs, Lajoss és Tomassao nevű trolljaink a hír hallatán épp öngyilkosságra készülnek. Az otthonukat semmisítik meg. :-))
ProletarFC
2023. december 17. 09:58
Pusztán ideológiai okokból rombol a patkány burzsujhatalom épületeket Magyarországon.
abcd2k
2023. december 17. 08:13
Valamikor a 90-es évek közepén jártam ebben az épületben, már a belépéskor feltűnt az igénytelen, pocsék minőségű belső munka. Én elhiszem, hogy az épület nem alkalmas oktatási intézmény céljaira, de az új látványterv is legalább olyan erődítményszerű , mint a jelenlegi.
szarvas-2
2023. december 17. 08:07 Szerkesztve
Ismertem az épületet. A Tombor Andrással és a Maróth Miklóssal intéztük a Tihanyi Alapitványhoz kerülését és a felujjitását.Semmilyen szabványnak nem feleltek meg a belső geometriái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!