Egyre jobban szeretek énekelni! – Bretz Gábor a Mandinernek

2024. március 27. 22:28

Egyike a ma külföldön legtöbbet foglalkoztatott magyar operaénekeseknek; olyan meg talán az egész földön kevés akad, aki a karriert és a magánéletet ilyen természetesen össze tudta volna simítani. Bretz Gábor friss Kossuth-díjas basszbaritonnal beszélgettünk kacskaringós pályakezdésről, a Kékszakállúról és arról, miért nincs jobb B terv a csokolád

2024. március 27. 22:28
Farkas Anita

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Ötvenedik születésnapra Kossuth-díj, álmodott erről a kezdet kezdetén?
Dehogy. Olyankor még nem gondol az ember ilyesmire. Leginkább az jár a fejében, merrefelé kell az első lépéseket megtennie a helyes irányhoz, pláne hogy annyi befolyásoló tényező veszi körül, annyi véleményt hall maga körül, jó vagy kevésbé jó tanácsot kap. Akkoriban még arról is titokban mertem álmodni, hogy szép lassan kikerekedik majd az operaénekesi pályám. Annyiban voltam csupán biztos, hogy ezt a hivatást csakis százszázalékosan érdemes csinálni; a tanáraimtól ezt tanultam. Nem vagyok klasszikus értelemben vett őstehetség, kaptam ugyan egy szép hangot odafentről, a technikát, a szövegkiejtést, a szerep­formálást, a nyelveket kemény munkával, sok idő alatt kellett megtanulni hozzá. Énekelni voltaképpen elég egyszerű, de mire az ember eljut odáig, hogy ezt megérezze, rengeteg gyakorlás szükséges. És soha nem lehet hátradőlni: ahogyan a jó pap, úgy a jó énekes is a holtáig tanul. Hiszen mi a testünkben hordjuk a hangszert, és az mindig fejlődik valamerre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. március 28. 13:39 Szerkesztve
Az énekesek javarésze szerelmes a saját hangjába, teljesítményébe! S legkevésbé azt nézi, hogy a közönségnek ez mennyire tetszik! Innen a sok hangrezegtetés, gurgulázás, stb. S elvárják érte a tapsot! Detto a szóló előadó zenészek a virtuozitáskodásukkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!