Washington szabad kezet ad Orbán Viktornak, ha elősegíti az amerikai haderő keletre nyomulását

2015. december 07. 08:48

A nagyköveti interjú után Orbán Viktor elkönyvelheti: a washingtoni kormány szabad kezet ad neki Magyarország-provinciában, ha ő, a helytartó készségesen elősegíti az amerikai haderő mind Keletebbre nyomulását.

2015. december 07. 08:48
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Gondolom, magától értetődő, hogy az USA budapesti nagykövetségének munkatársai továbbra is nagy figyelemmel kísérik azoknak a magyarországi szervezeteknek a tevékenységét, amelyek az enyhén szólva is eléggé képlékeny amerikai értékek képviseletét tűzték és tűzik a zászlajukra. De az USA budapesti nagykövetével, Colleen Bellel készített, december 5-én, az M1-en adásba került interjú azt mutatta, hogy itt és most nem ezeken van a hangsúly.

A Bell előtti időszakban igen zaklatottak voltak a Fidesz-kormány és az amerikai állam Budapestre delegált hivatalnokai közötti kapcsolatok. A mostani nagykövet elődje, Eleni Kounalakis, s főként André Goodfriend, aki majdnem másfél évig irányította ügyvivőként a budapesti amerikai nagykövetséget, talán még úgy gondolta: missziót teljesít, ha a klasszikus liberalizmus jegyében fogant demokratikus elvek alapján próbálja terelgetni a renitens magyarokat, közöttük is első helyen azok miniszterelnökét.

(...)

Elődjeihez képest Bell asszony egészen más stratégiát követ. Legalábbis kívülről úgy látszik, hogy nem üti bele az orrát minden ügybe. Nekem úgy tűnik fel, hogy az elmúlt időszakban lényegében egyetlen dologra koncentrált: biztosítani akarta, hogy Magyarország szilárd szemmé váljék a NATO-nak a Balti-tengertől a déli tengerekig (Adria, Földközi- és Fekete-tenger) az Oroszország nyugati–délnyugati határaival szemben fél karéjban kiépülő, Montenegró kilátásba helyezett felvételével, immár teljesen zárttá váló láncában.

A nagykövet napirendjében feltűnően gyakran szerepelnek a külsőségekre is hangsúlyt helyező katonai programok. Már-már hazajár a pápai katonai repülőtérre, nem mulaszt el egyetlen hadgyakorlatot, közös magyar-amerikai harcászatot, éleslövészetet sem, tartsák azt Győr közelében, Gyulafirátóton, avagy Szolnokon. Erőfeszítéseinek a nyilvánosság elé került eredményeként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Washingtonban, az Amerikai Magyar Koalíció december 5-ei mikulás-vacsoráján kijelentette: hazánk a következő hat-hét évben meg fogja kétszerezni védelmi kiadásait.

(...)

Nem lennék meglepve, ha az úgynevezett demokratikus ellenzéki körökben csalódást váltottak volna ki ezek a mondatot. Mert az derült ki belőlük, hogy az elmúlt években hiába bírálták oly sokszor a magyar miniszterelnököt az amerikai-magyar kapcsolatoknak a »keleti nyitás« következtében való állítólagos háttérbe szorítása, a demokrácia intézményrendszerének meggyöngítése, a korrupció, s újabban a menekültkérdés kezelése miatt, a nagyköveti interjú után Orbán Viktor elkönyvelheti: a washingtoni kormány szabad kezet ad neki Magyarország-provinciában, ha ő, a helytartó készségesen elősegíti az amerikai haderő mind Keletebbre nyomulását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. december 07. 19:23
Pár hónapja úgy látszik Bell véletlenül egy a fiókban felejtett Goodfriend beszédet olvasott fel. Most korrigált.
Onurisz
2015. december 07. 16:39
Kabai úr viszonylag logikusan szokott érvelni, de amit az utolsó bekezdésben összehord, azt mutatja, nem gondolta át, mit akar mondani, és sületlenségekkel kellett lezárnia az írást. Pedig jobb lett volna eldobni. Mit jelent "az amerikai haderő mind Keletebbre nyomulásának" támogatása? Az amerikai haderő az elmúlt időszakban éppen, hogy fejetlenül és eszetlenül visszavonult keletről, emiatt vonulhatott be az ISIS a légüres térbe. Még szerencse, hogy Afganisztánból felfüggesztették a kivonulást, mert különben néhány hónap múlva milliók szaladnának Európába. Az ún. "keleti nyitás" gazdaságdiplomáciai stratégia, nem az amerikai-magyar kapcsolatok alternatívája. Micsoda hülyeség az, hogy "Orbán Viktor elkönyvelheti: a washingtoni kormány szabad kezet ad neki Magyarország-provinciában"! Kabai úrnak eddig úgy tűnt, hogy O.V-nak eddig nem volt "szabad keze" Magyarországon? Mi a fene!? Nem úgy tűnt eddig, hogy a NATO-n belül a magyar kormány nem teljesítette az USA kéréseit. Nem nagyon kellett ezen az új nagykövetnek reparálnia. A demokráciával kapcsolatos nyílt kifogásokat pedig nemrég újította fel a nagykövet. A mostani nyilatkozat csupán arra utal, hogy meg kellett hátrálnia, mert ez most úgy tűnik, nincs napirenden, s a magyar kormány a füle botját sem mozdította. Menekültügyben pedig az amerikaiak részéről bármilyen kioktatás hiteltelen. Ők ugyanis lőnek!
catalina9
2015. december 07. 15:09
áfonya [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 7. 12:15 VÖRÖSHANGYA 8 év alatt a magyar nép szemeit is kiloptátok ,,,,mit vett el tőled Orbán??" Kunczét, Kókát, Gyurcsányt!
h.kovacs
2015. december 07. 11:53
nem értem most mégse akarja az a gonosz usa megbuktatni a fényességest, amivel eddig telezokogták a fideszhülyék a netet ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!