A világon eddig ezt csak Hugo Chávez tette meg

2010. november 22. 09:54

Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény, egy értékes szellemi tőke. Interjú.

2010. november 22. 09:54

„- A megszűnés fenyegetné a tanácsot?

- Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény, egy értékes szellemi tőke. A világon egyetlen helyen történt csak meg, hogy egy egyszer már létrehozott, független költségvetési intézményt később megszüntessenek. A név és a hely: Hugo Chávez, Venezuela. Nem ez a magyar fejlődés útja.(...)

 - Összességében helyeselhető-e az a kormányzati gazdaságpolitika, amely a növekedés elősegítésével igyekszik elérni azt, hogy hazánk kikerüljön az adósságcsapdából?

 - Az adósságráta csökkentését államilag mesterségesen gerjesztett növekedésre alapozó stratégia kapcsán éppen ezekben a hónapokban merülnek fel több helyen is komoly aggályok. A napokban a portugál pénzügyminiszter jelentette ki: be kell látnunk, hogy önmagában a növekedés nem válasz az államadóssággal kapcsolatos aggályokra. Nekem is az a meggyőződésem: a bővülés mellett minél előbb végre kell hajtani a költségvetési kiigazítást is. Nem építhetünk arra, hogy az ágazati adókon keresztül a Magyarországon működő cégek külföldi tulajdonosai, a nyugdíjjárulékok és a nyugdíjvagyon elköltésén keresztül pedig a jövő generációk hajlandók lennének finanszírozni a gazdaság mostani felfűtését. E téren egyébként biztatónak tartom a vezető kormánytagok által tett nyilatkozatokat. A jövő évi büdzsé általános vitája előtti felszólalásában mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: mindenképpen csökkenteni kell az államadósság mértékét, a GDP arányában lehetőleg 70 százalék alá. Ehhez pedig mindenekelőtt legalább elsődleges költségvetési egyensúly szükséges.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tributum
2010. november 22. 16:43
"- Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény..." Pontosabban: "...elpusztul egy NEKEM hasznos intézmény"
drieno
2010. november 22. 16:26
ezek szerint eddig a kopits vezette szervezetektől még csak a hugo chavez vett vissza pénzt? és a kt független volna? mitől, a realitástól? gy elvtárs által egybegyűjtött szakértő elvtársak, akik segédkeztek az imf hitel felvételéhez eljutni? 1 milliárdos költségvetéssel, amikor az ÁSZ ugyanezt a feladatot látja el? eszénél van, jóember?
RAMBO
2010. november 22. 16:15
Egy szó mint száz: semmi olyasmire nincs szükség, amit az itt összegyűlt szellemi fogyatékosok serege nem ért meg. Nagyon helyes, éljen a forradalom!
1120
2010. november 22. 15:19
"A világon eddig ezt csak Hugo Chávez tette meg..." Akkor lehet szólni a sok "csegevaráspólós" hülyegyereknek, hogy Orbán Viktor személyében új példaképük született! Rövidebben: hülye vagy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!