Kopits: „A fogatlan oroszlány árnyéka”

2010. december 06. 09:54

Kopits György szerint a kormány deklarálja, hogy a Költségvetési Tanács munkáját nem tartja fontosnak, amennyiben elvonja annak költségvetését.

2010. december 06. 09:54

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke  hétfőn a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában kifejtette: amennyiben az Országgyűlés elfogadja a KT átalakítására vonatkozó képviselői javaslatot, akkor a szervezet nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz”.

A szakember szerint a büdzsé elvonásával a kormány deklarálja, hogy nem tartja fontosnak a KT munkáját. A Költségvetési Tanács független intézmény, ezért hiteles” - tette hozzá Kopits. A közgazdász úgy véli: Az ÁSZ és az MNB nem tudják úgy megoldani a költségvetés elemzését és bírálatát, mint a KT, hiszen az előbbi „kórboncnoki munkát végez, az utóbbi pedig a monetáris szempontok szerintit”.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Televízióban reagált Kopits György szavaira: „A Fidesz már 2006-ban is, és most is azt képviseli, hogy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács legyen, amelynek nincs bürokráciája”. A politikus szerint el kell dönteni, hogy a szervezet erősségét annak hatásköre, vagy költségvetése határozza-e meg.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2010. december 06. 14:51
Nagyon küzdenek, hogy a Fidesz nehogy hozzányúljon a KT-MT agytröszjeihez. Kár a gőzért, skacok. Ha az AB jogkörét kurtítani tudták, ez már csak ujjgyakorlat.
goldman
2010. december 06. 11:48
Ki is ez a Kopits György? Wikipedia: "Sebészcsalád gyermekeként született, kisgyermekként emigrált a háború elől először Argentínába, majd később Párizsban és Barcelonában élt, végül az Amerikai Egyesült Államokba költözött, iskoláit is itt végezte. Egyetemi diplomáit a svájci Fribourgi Egyetemen, majd 1965-ben a Georgetown Egyetemen szerezte. Diplomáinak megszerzése után a Brookings Intézet kutatási munkatársa, majd 1969-től az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának munkatársa lett, végül 1975-ben a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) szerződött. 1986-ban az IMF magyarországi főreferense lett, majd 1988-ban az Alap osztályvezetőjévé nevezték ki, közben 1990-ben a szovjet gazdasággal foglalkozó tanulmánycsoport egyik vezetőjeként is dolgozott. Magyarországgal szorosabb viszonyba 1993-ban került újra, amikor kinevezték az IMF magyarországi képviselőjévé és részt vett a Bokros-csomag felügyeletében. 1996-ig töltötte be ezt a pozíciót. Ekkor az állami pénzügyi főosztály vezetője lett, ilyen minőségében több országba küldött (Belgium, Brazília, Indonézia, Törökország, Ukrajna stb.) misszió vezetője volt. 2004-ben tért vissza Magyarországra, amikor Járai Zsigmond javaslatára a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja lett. Ugyanebben az évben Heller Farkas-díjban részesült. 2009-ben az Országgyűlés egyhangúlag az újonnan megalakított Költségvetési Tanács elnökévé választotta. 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta." Az IMF ha kidobják az ajtón visszamászik az ablakon. Kell ez nekünk?
sky.net
2010. december 06. 11:38
ilyen nehéz a felfogása? : tata húzz már el a pcsába a költségvetési tanácsaiddal együtt na ez az üzenet ...mit nem lehet ezen érteni ?
lastres
2010. december 06. 10:46
Nem látja el ugyanazt a munkát. Se az ÁSZ, se az MNB nem elemzi az egyes törvények költségvetési hatásait. Nem beszélve a módosítókról. A rémísztő az, hogy már Navracsicsot is teljesen bevonták ebbe a cinikus kommunikációba, ami azon az egyetlen elven alapul, hogy ha valamit sokat ismétlünk, akkor a népek elhiszik, tök mindegy, igaz-e. Pont Navracsics, aki korábban meg azért küzdött, hogy visszaszerezze a közszolgálat becsületét, most kénytelen azok legszinvonalasabb képviselőit haszontalan bürökratáknak beállítani... Hát így működik az orbáni NER: aki esetleg veszélyes lehetne rá, azokat arra kényszeríti, hogy hazugágokat mondjanak, és amortizálják magukat. A KT mögötti apparátus egyébként nem "börükrácia", hanem a szakmai stáb, ami alapján megalapozott véleményt lehet mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!