Schmitt bölcs belátásában bíznak Kopitsék

2010. december 14. 08:48

Küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, de legalább az Alkotmánybíróságnak véleményezésére a Költségvetési Tanács feladat- és hatáskörének változásáról szóló törvényt, kérik a köztársasági elnököt Kopits Györgyék.

2010. december 14. 08:48

„Bízunk szakmai megfontolásokon alapuló, pártpolitikák felett álló és bölcs belátásában” - ezzel a sorral zárul a Költségvetési Tanács három tagjának, Kopits György, Oblath Gábor és Török Ádám levele, melyet Schmitt Pál köztársasági elnöknek írtak. A KT három tagja abban bízik, az államfő visszaküldi az Országgyűlésnek megfontolásra a tanács feladat- és hatáskörének változásáról szóló törvényt, de legalább az Alkotmánybíróságtól véleményt kér róla.

„Az előzetes és az utólagos ellenőrzés, valamint a költségvetési politika és a monetáris politika – a fejlett világban ma már példa nélküli – intézményi keveredése ellentétes a szakmai érvek alapján kialakult legjobb nemzetközi gyakorlattal” - érvelnek Kopitsék az Orbán-kormány törvénye ellen, mely egy merőben más Költségvetési Tanácsot hozna létre, melyet Navracsics Tibor hétfői módosító indítványa után az alkotmányba is beleírnának.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2010. december 14. 20:17
"Küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, de legalább az Alkotmánybíróságnak véleményezésére a Költségvetési Tanács feladat- és hatáskörének változásáról szóló törvényt, kérik a köztársasági elnököt Kopits Györgyék." Elnök úr, a bal hármasban rendelés! Egyéb óhaj-sóhaj? Esetleg egy konyakot vagy Rigójancsit? Vagy pattogatott kukoricát?
küllő
2010. december 14. 17:04
Ez a cím a hét, nem inkább a hónap vicce.
Bence24
2010. december 14. 11:11
Az senkit sem zavar, - hogy anno Kopitsékat kétharmaddal választották meg? Hogy a ma a Nemzeti Együttműködés Kormányát alkotó Fidesz és KDNP képviselői is az IGEN gombot nyomták meg a saját tulajdon kezükkel? - hogy Kopitsot Sólyom László, az MDF volt tagja, az AB volt elnöke, a Fidesz, a KDNP és az "emberek" által jelölt köztársasági elnök javasolta? Hogy Török Ádámot az a Kovács Árpád jelölte, akinek a függetlenségéhez soha kétség sem fért, és aki ma több állami cég felügyelőbizottságában ül a Fidesz és a KDNP jóvoltából? - hogy a kormánynak semmi baja nem volt a tanáccsal, sőt még a megőrzésére is ígéretet tett addig, amíg Kopits kritikával nem illette azt a költségvetést, amely a jövő évi egyszeri bevételek nélkül 5,7%-os hiányt mutatna (ezt nem én mondom, hanem a Századvég Gazdaságkutató elemzője, a KSH 1998-2003 közötti elnöke, jobboldali lapok és televíziók rendszeres publicistája és vendége, Mellár Tamás)? - hogy a 800 millió forint (ami egyébként nem erre a három emberre megy el, hanem az apparátusra, amely részben korábban nem tapasztalt jellegű és mélységű elemzéseket készít) az ára annak, hogy 1. a kormány gazdaságpolitikáját hitelesebbnek fogadják el a befektetők, emiatt pedig csökkenjen a kamatfelár, 2. a nyilvánosság erejével a tanács meggátolja, hogy a kormány olyan felelőtlen politikát folytasson, amit 2002-2009 között mindenki tapasztalt, és amilyet más okokból, de 2011-ben vagy utána is tapasztalni fog? - hogy a britek pont a mi tanácsunknak a mintájára hozzák létre a sajátjukat (érdekes, ők nem a tanács fenntartására költött pénzt sajnálják a rászorulókról, inkább az ostoba gazdaságpolitika kiiktatásából adódó, sokszoros többletbevételt költik majd rájuk)? - hogy hasonló szervezetek működnek Nyugat-Európa számos országában (szólni kéne nekik, hogy ezek mennyire feleslegesek, úgy látszik, maguktól még nem jöttek rá), és ezek egy része közleményben tiltakozott a Financial Timesban (hú, tőkes lap, ne olvassátok!) a tanács kvázi megszüntetése ellen? - hogy az új koncepció szerint a tanácsban mellékállásban dolgozna csak az MNB-elnök (Simorral szemben nekem is vannak fenntartásaim), a fél évvel ezelőttig fideszes képviselő ÁSZ-elnök? Hogy melléjük a fél évvel ezelőttig Fidesz-tag, volt fideszes főpolgármester-jelölt, évekig Fidesz-alelnök, a törvények aláírására a parlamentbe berohanó államfő jelöltje lenne még tag? Hogy apparátus egyáltalán nem lenne, az egyébként csökkentett elemzési feladatokat ez a három ember látná el? - hogy az egyetlen lényeges jogosultság-bővülés az, hogy a kétharmadban kormánypárti delegáltakból álló tanács megkérdezhetné a fentebb már jellemzett Schmitt Pált, ugyan lenne-e szíves visszaküldeni a parlamentnek a költségvetést? - hogy ezután ráadásul irracionális módon nem lenne mód a költségvetés egyes tételeit átdolgozni, hanem teljesen új büdzsét kellene írni? Nagyot csalódnék ebben az országban, ha a többség képes lenne ebben a kérdésben a kormány mellé állni. Ez nagyon elszomorítana.
soelmo
2010. december 14. 10:34
Szintén Schmitt bölcs belátásában bízom...hogy elküldi őket vissza az IMF-hez...és még tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!