Egyetemi pénzek folynak Panamába

2011. augusztus 26. 09:09

Egy panamai offshore cég emel le havonta 26 millió forintot a Pannon Egyetem számlájáról - írja a Magyar Nemzet. Az ügy előzménye, hogy az egyetem kollégiumát felújító Baucont Zrt. az üzemeltetési kötelezettségek teljesítése előtt becsődölt, követeléseit pedig egy offshore cégnek adták el. A Baucont részt vett a Budapesti Corvinus Egyetem egyes felújítási projektjeiben is.

2011. augusztus 26. 09:09

2007-ben 1,3 milliárd forintos beruházással újították fel a Pannon Egyetem kollégiumát. A kivitelezési és a későbbi üzemeltetési feladatokra kiírt tendert a Baucont Zrt. nyerte el - mondta el a Magyar Nemzetnek Bienerth Gusztáv, a Pannon Egyetem gazdasági tanácsának elnöke. A cégnek az üzemeltetés megkezdése előtt százmillió forintos bankgaranciát kellett volna letennie a szükséges garanciális, illetve egyéb karbantartási feladatok finanszírozásának biztosítására.

A Baucont a pénz letétele előtt felszámolási eljárásba menekült, követeléseit pedig egy panamai offshore cégnek adta el a felszámoló. Bienerth Gusztáv nem érti, hogyan fordulhat ez elő: a panamai cég havonta 26 millió forintot inkasszál az egyetem számlájáról. A pénz egy részéből a cég ugyan az egyetem információi szerint fizeti a beruházás hiteltörlesztését, ám más feladatot nem végez, vagyis a pénz másik részét az ismeretlen tulajdonosok zsebre teszik.

Nemcsak a Pannon Egyetem, hanem a Budapesti Corvinus Egyetem két kollégiumát is a Baucont Zrt. újította fel. És bár a Corvinus esetében egy magyar bejegyzésű cég kapta az üzemeltetés jogát, de annak tulajdonosi háttere is Panamába vezet - írja a Magyar Nemzet.
 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2011. augusztus 27. 09:38
Lehet, hogy törvényes az ügylet - mármint az off-shore cégek legálisak - mégis úgy gondolom, hogy a közpénzes munkákat CSAK olyan cégeknek szabadna megnyernie, amelynek átlátható a tulajdonosi háttere és az adózása a cégbíróságon, NAVon keresztül nyomon követhető. Ezt az állam által képviselt törvényalkotók is tudják, de a korrupció lehetősége miatt nyitva tartják mint kiskaput. A közélet megtisztulása okán szükség lenne egy ilyen "no off-shore" törvényre, amely teljesen a magánszférába utasítaná a legális off-shore-okat. Tehát ezt az ügyletet zavarossága okán is csak korrupciós ügyletnek tudom tekinteni. Nem véletlen, hogy mindenki csak találgatja a történteket. Ha tiszta lenne nem kéne találgatni!
jan
2011. augusztus 26. 17:20
Az mindenesetre jó stílusérzékre vall, hogy a panamázást Panamán keresztül bonyolítják.
popzene
2011. augusztus 26. 15:50
Ez tényleg sokkal érdekesebb téma Simicska Offshore-milliárdos Lajos országában, mint pl a Mellár-cikk a mai Nemzetben. A Mandiner szerkesztése nagyon sok szinten vicces.
bigyomail
2011. augusztus 26. 14:25
Nem is értem a problémát. Az egyetem tartozik pénzel egy cégnek. A cég eladja a tartozását. Ez eddig jogszerű. "Bienerth Gusztáv nem érti, hogyan fordulhat ez elő: a panamai cég havonta 26 millió forintot inkasszál az egyetem számlájáról. " Segítek: ez azért van, mert az egyetem tartozik az említett cégnek. Is mindenhol a világon (kivétel diktatúrák) a tartozást meg kell fizetni. Valaki mondja már el, hogy miért is fontos a cég székhelye? Majd ha nálunk is jók lesznek az adózási feltételek, nem máshol jegyzi be az ember a cégét. Még Ausztriában is jobb vállalkozást nyitni, mint nálunk. Persze, hogy oda teszi át ez ember a székhelyét egy olyan országból, ahol különadókat és visszamenőleges hatályú törvényeket alkotnak az eleve magas adók mellé, és a legelfogadottabb nézet az emberek körében a kommunista gazdasági szemlélet (mást se hallani, mint, hogy államosítsunk és vegyük el a gazdagoktól)...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!