FT: Az üzleti szférát nem hatják meg patriotikus szlogenek

2012. március 02. 08:39

Épp amikor Magyarország vissza akarja szerezni elvesztett hitelét a nemzetközi befektetők szemében, újabb vita robbant ki Budapest és két nyugati cég között – írta a Financial Times bloggere a Hungáriavíz tervezett államosítása kapcsán.

2012. március 02. 08:39

Épp amikor Magyarország vissza akarja szerezni elvesztett hitelét a nemzetközi befektetők szemében, újabb vita robbant ki Budapest és két nyugati cég között – írta Kester Eddy a Financial Times Beyondbrics blogján. A főváros ugyanis bejelentette, hogy felmondja azt a szerződést, amelyet még 1997-ben kötött a Hungáriavíz, egy francia-német vegyes vállalat, és a Fővárosi Vízművek. A városatyák rosszabb időzítést nem is választhattak volna, hiszen a kormány csupán néhány napja jelentette be, hogy további beruházásokra akarja ösztönözni a befektetőket – emlékeztetett a cikk. A Hungáriavíz céget a francia Suez Environment és a német RWE alapította, és annak idején 25 százalékos részesedést vásároltak a Fővárosi Vízművekben – idézi az írást a Médianéző.

A kormány és Budapest már egy ideje túlzott profitokra és túl nagy kontrollra panaszkodnak és vissza akarják szerezni a céget – emlékeztetett a FT szerzője, aki azt is megírta, hogy a mostani döntést állítólag öt defektes vízcsap okozta. A cikk idézte a Suez Environnement és az RWE közleményét, amely szerint a szerződést mindig tiszteletben tartották, annak előírásait a két társaság „a legapróbb részletekig követte és elismerten magas színvonalú szolgáltatást nyújtott.” A két cég továbbra is kész a tárgyalásokra. A pécsi vízmű kapcsán a Suez már ismeri ezt a szituációt – írta a szerző, aki szerint a Fidesz sok energiát fektet a kommunikációs stratégiájába, ami jól működik a szavazók körében, de az üzleti szférát nem hatják meg patriotikus szlogenek.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
areszke
2012. március 02. 13:36
A fogyasztót meg nem hatja meg a nemzetközi tőke. Alázattal jelentem, egy kelet-magyar megyeszékhely jelentős részén több esztendeje ihatatlan a csapvíz: az elég drága főzésre és tisztálkodásra használt víz kifizetése mellett több éve ásványvíz vásárlására kényszerül, aki le tud mondani a jó helyi borról. Ebben az ügyben becses nemzetközi fantombefektetőink/vízszállítóink semmiféle lépést nem tesznek, ugyanis ugyanúgy szarnak a fogyasztóra, mint az államra, aminek a fővárosa megelégelte az elégedetlenkedést. Az állam - az elméletileg a fogyasztó érdekében padlót is nyaló multival szemben - ígéretet tett karbantartási munkálatok elvégzésére, amiket elméletileg idén tavasszal (tehát most) el is kezd. Az állam kifogásai is csak 5%-kal érdekelnek jobban, mint a multi kifogásai, miután szabvány választópolgár létemre általános média- és politikaherótom van két választás között félidőben. Vizsgálják felül és tegyék közzé a csapvíz minőségének jellemző adatait. Nem kérünk bele se uránt, se arzént, se radont, se csillebérci talajmosadékot, se nehézvizet, se ismeretlen eredetű fekete üledéket, se ázott kutya-szagú illatosítót.
füst
2012. március 02. 10:26
Hát a vízmű átvételéig még várjunk a barátkozással az üzleti szférát illetően. Majd utána barátkozhatunk...
Oldgóbé
2012. március 02. 09:48
Hát kérem szépen,senki ne üzleteljen a magyar vízzel.Menjenek szépen haza és majd ott. Drukkolok Tarlósnak.
buckafej
2012. március 02. 09:47
Nahát, ez a gonosz Fidesz szeretné visszaszerezni a befolyást olyan alapvető közszolgáltatások felett mint a víz! (ha már a gáz, áram felett nem nagyon lehet) Elhiszem, hogy ez sokak üzleti érdekét sérti, de Orbán nem üzletember, hanem Magyarország miniszterelnöke, tehát a magyarok érdekeit kell képviselnie, nem a nyugati üzleti körökét. Bár tudom, hogy ez sokaknak szokatlan, Megyó, Fletó, Bajnai után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!