Navracsics: Újra kell definiálnunk Közép-Európát!

2012. december 13. 13:52

Navracsics Tibor szerint Közép-Európát újra fel kell fedeznünk és újra kell definiálnunk. Az igazságügyi miniszter Veszprémben azt mondta: miközben volt egy közös államiság és sok közös kulturális hagyomány, az első világháború végétől mindannyian külön államban, külön nemzetként folytattuk utunkat

2012. december 13. 13:52

Közép-Európát újra fel kell fedeznünk és újra kell definiálnunk! – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Veszprémben egy konferencián. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a megyeházán azt mondta: miközben volt egy közös államiság és sok közös kulturális hagyomány, az első világháború végétől mindannyian külön államban, külön nemzetként folytattuk utunkat. Most talán eljött az ideje annak, hogy Közép-Európát ismét újradefiniáljuk – fogalmazott.

A megerősített visegrádi együttműködés perspektívái címmel megrendezett nemzetközi konferencián és szakmai workshopon – melyen részt vettek Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország képviselői – Navracsics Tibor közölte: ennek szellemében jön létre a Pannon Egyetemen a közép-európai tanulmányokkal foglalkozó központ is, mely lengyel és horvát nyelven tanfolyamokat tart, s Közép-Európával kapcsolatos tárgyakat tanít, s ennek a folyamatnak része az is, hogy megbeszélik a visegrádi négyek együttműködésének tapasztalatait, s hogy milyen lehetőségei vannak a közép-európai együttműködésnek. A Pannon Egyetem Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézete, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) támogatásával indított, a közép-európai térség megismerését célzó oktatási és kutatási program keretében valósuló rendezvényen a visegrádi országok diplomatái egyetértettek abban, hogy a további együttműködés az energiapolitika, a közlekedés, az infrastruktúra, valamint a tudományos kutatások, az üzleti élet – kis- és középvállalkozások – terén folytatódhat.

Az egyetem társadalomtudományok és nemzetközi tanulmányok intézet szervezeti egységeként kezdi meg működését 2013. január 1-jétől a regionális tanulmányok kutatóközpontja, ami szervezetileg három tematikus munkacsoportból áll, a migráció, kettős állampolgárság, honosítás, továbbá a magyar biztonságpolitika és békefenntartás nemzetközi politikai dimenziói, valamint a közigazgatás, területpolitika, határon átnyúló kezdeményezések bázisán.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samsa
2012. december 13. 19:28
Igen. Közép-Európa, ezután legyen, Közgép-Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!