Egál közelben a közszféra és a magánszféra átlagkeresete

2013. november 20. 09:46

A szeptemberi bruttó átlagkeresetek 5, a nettó átlagkeresetek pedig 6,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedős némileg egyenlőtlen, ugyanis a magánszféra 3,8 százalékos keresetnövekedésével szemben a közszférában 10,9 százalékkal nőttek a bérek egy év alatt. Előbbiben az átlagkereset így bruttó 232 ezer, utóbbiban pedig 231 ezer lett.

2013. november 20. 09:46

A nettó keresetek a a bruttónál nagyobb mértékben növekedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest – derül ki a KSH adataiból. Idén szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 224 ezer forint volt. A közszférában jelentősen nagyobb volt a bérnövekedés a magánszféránál, előbbiben 3,8 százalékkal 232 ezerre, utóbbiban – a nem közfoglalkoztatottak esetében – 10,9 százalékkal, 231 ezer forintra nőtt az átlagkereset szeptemberben az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkeresetek 5,0, a nettó átlagkeresetek 6,4 százalékkal haladták meg az idén szeptemberben az egy évvel korábbit. A reálkeresetek – az 1,4 százalékos szeptemberi inflációval számolva – 4,9 százalékkal nőttek a családi adókedvezmény hatását nem számítva.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. november 20. 11:51
Az átlagkeresetet úgy számítják ki, hogy az összes fizetést elosztják a dolgozók számával. Ez megtévesztő, mert az óriásfizetések felemelik az átlagot. Helyesebb, ha a modulust /magyarul divatos középérték/ adják meg, ez a szám azt mutatja, mely fizetési összegből van a legtöbb, így reálisabb értéket kapunk
Felebarát
2013. november 20. 11:50
a közmunka az hova van széámolva?
ballada
2013. november 20. 11:18
Vegyük csak számításba hogyan is kerülnek vezetésbe a sok gazdag munkakerülő, ,a nép beszavazza azután szabad az út a gazdagodás felé.Jól helyezkednek ,sokat igérnek keveset adnak , nép a hülye hogy hisz nekik.Az összes ballibet ki kéne söpörni a politikából ,,látható hogy futnak utánuk.Itt a gyf egyik a legrosszabb miniszter volt ,,a horn pufajkás mindenki tudja a multját a megyesi szintén III/II-s,bajnai aki már előre választás előtt nyiltan beszél hogy az emberektől elveszi a jövedelmeket a külföldi uzsorások kiszolgálója,ennek ellenére a sok marha fut rá szavazni ,itt mandíneren örjöngve kiáll mellette .
noviktornoparty
2013. november 20. 11:07
kár, hogy én mindezt nem érzékelem. ugyanazért a munkáért, amiért a NAV-nál jogászként kapok nettó 150-et, azért egy Ernst&Youngnál vagy PWC-nél 240-250-et fizetnének :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!