Genetikai mozaikok

2023. augusztus 31. 07:29

A mutációk csak kis gyakorisággal, de folyamatosan és véletlen­szerűen következnek be a dns-ben. Jelentőségük elmondhatatlanul fontos az élőlények életében.

2023. augusztus 31. 07:29
null
Gózon Ákos

Egy szervezet – egy genetikai állomány. Leegysze­rűsítve így képzeljük bármely élőlény biológiai felépítését. Pedig a képlet közel sem ilyen egyszerű. Sok olyan élő szervezet ismeretes, amely egyszerre többféle genetikai tulajdonságot is hordoz. E különleges jelenséget, a genetikai mozaikosságot vizsgálják szegedi kutatók.

A genetikai mozaikosság tulajdonképpen hétköznapi jelenség, amellyel gyakran találkozunk – legfeljebb nem ismerjük fel, hogy e fogalommal van dolgunk. A dezoxiribonukleinsav, vagyis az örökítőanyag egyik fontos tulajdonsága a változás képessége. Spontán módon és különféle hatások nyomán is történnek mutációk a dns-ben: hirtelen bekövetkező, öröklődő változások. A testi sejtek egyikében-másikában létrejövő mutációk nyomán képződnek a genetikai mozaikok, vagyis olyan élőlények, amelyek testét eltérő genetikai tartalmú sejtek alkotják.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. augusztus 31. 07:52
Szuper volt a cikk, köszönöm szépen! Ritkán van a Mandin tudományos tartalmú olvasnivaló, pedig jó lenne olvasni a nagyobb felfedezésekről, eredményekről fizika, asztrofizika, orvostudomány etc. területéről vagy időnként egy kis körképet adni, esetleg visszatekintésben az elmúlt év nagyobb tudományos felfedezéseiről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!